Sursa foto: https://produto.mercadolivre.com.br/
Vitamina C, cunoscuta si sub numele de acid ascorbic sau ascorbat, a fost una dintre cele mai cercetate vitamine din ultimii 50 ani, o cercetare a literaturii stiintifice releva faptul ca peste 53 000 de studii au fost efectuate asupra vitaminei C din 1968. Constatarile lor arata ca ajuta la sustinerea unui sistem imunitar puternic, precum si a sanatatii cardiovasculare, a creierului si a pielii, printre multe alte beneficii.
Multi oameni de stiinta cred ca la un moment dat corpul uman avea capacitatea de a produce vitamina C, dar si-a pierdut aceasta capacitate in timp. In esenta, toate speciile animale, inclusiv mamiferele, pot produce vitamina C – exceptia sunt oamenii, maimutele si porcii de guineea. Creierul si glandele suprarenale au cea mai mare concentratie de vitamina C, de 15 pana la 50 de ori mai mare decat cea gasita in sange. Acest lucru are sens deoarece vitamina C a fost descoperita pentru prima oara de catre Albert Szent-Gyorgyi in 1928, in timp ce studia glandele suprarenale. Vitamina C, care are proprietati antioxidante, este, de asemenea, o enzima „co-factor” pentru cel putin opt reactii biochimice importante.
Conform unui studiu realizat in 2009 in Jurnalul American de Nutritie Clinica, peste 7% dintre persoanele cu varsta de la 6 ani in sus aveau un deficit de vitamina C in sange atunci cand au fost testati. Mai mult de jumatate din cei chestionati au consumat cantitati mici de alimente bogate in vitamina C. In ultimii cinci ani, au fost diagnosticati cu scorbut 3 pacienti, o boala dezvoltata in special de marinarii britanici care aveau acces limitat la fructe proaspete.
Primul pacient cu aceasta boala a fost o femeie de 40 ani care a fumat (nivelurile de vitamina C sunt mai scazute la cei care fumeaza) si care a recunoscut ca nu avea o dieta bogata. Era preocupata de sangerarile gingiilor si de vanataile usoare ale pielii. Dupa ce medicul dentist i-a confirmat absenta unei boli gingivale, a facut un test de sange care i-a confirmat o deficienta a vitaminei C si fiind diagnosticata cu scorbut. Dupa cateva saptamani de suplimentare a vitaminei C, gigiile care sangerau si vanataile s-au diminuat vizibil. Ceilalti pacienti au avut, de asemenea vanatai ca simptome initiale.
Factorii de risc ai deficitului de vitamina C:
- Dieta slaba
- Consum redus de fructe si legume
- Fumatul – fiecare tigara oxideaza aproximativ 60mg de vitamina C
Simptomele deficitului de vitamina C:
- Vanatai
- Oboseala
- Depresie
- Sangerarea gingiilor
- Dureri articulare
- Dureri osoase
- Dureri musculare
- Umflaturi
Surse de vitamina C:
- Ardei
- Broccoli
- Papaya
- Portocale
- Varza de Bruxelles
- Pepene galben
- Kiwi
- Capsune
Unde actioneaza si care sunt beneficiile vitaminei C pentru sanatate.
- Anemia – este frecventa din cauza deficientei de fier din organism. Aceasta poate aparea la femeile care sufera de menstruatii dureroase sau poate aparea la persoanele cu hemoroizi, polipi de colon sau chiar cancer de colon. Odata ce cauza este identificata, medicul poate recomanda suplimentarea cu fier. Atunci cand se administreaza fier, vitamina C ar trebui luata impreuna cu acesta, deoarece va ajuta la imbunatatirea absorbtiei de fier si va contriubi la reducerea efectului secundar de constipatie datorita lipsei de fier.
- Cancerul – in anii 1970, castigatorul premiului Nobel de doua ori, Linul Paulung a sustinut ca doza mare de vitamina C ajuta la prevenirea si tratarea cancerului. Insa, de atunci a avut loc o mare controversa cu privire la proprietatile sale. In laborator s-a demonstrat ca vitamina C ucide diferite celule canceroase. Cu toate acestea, atunci cand este admnistrata pe cale orala, beneficiile nu sunt la fel de puternice. Mai multe studii au aratat ca vitamina C intravenoasa poate ridica nivelurile sanguine mai mult decat administrarea pe cale orala si in general este bine tolerata de pacientii cu cancer. Cu toate ecestea, putini doctori administreaza vitamina C intravenos, acesta fiind un serviciu oferit doar de medicii de medicina integrata.
Un studiu din 2018 care a inclus mai mult de 24 000 persoane, a aratat ca cei cu niveluri mai mari de vitamina C din organism au fost cu 42% mai putin predispusi la cancer esofagian sau esofagul Barret, starea precanceroasa.
- Cataracta – este o tulburarae a lentilei care apare odata cu inaintarea in varsta. Vestea buna este ca poate fi prevenita. Un studiu din 2013 a aratat ca o dieta bogata in fructe, legume si vitamina C ar putea ajuta la prevenirea formarii cataractei.
- Colagenul si sanatatea pielii – vitamina C joaca un rol seminificativ in formarea colagenului, principala componenta a arterelor si a pielii. Colagenul este, de asemenea, important pentru mentinerea dintilor sanatosi. Studiile arata ca o dieta bogata in alimente care contin vitamina C este buna pentru piele, dinti si oase. Consumul unei diete bogate in vitamina C este o buna modalitate de optimizare a acestui antioxidant important. Consumul de vitamina C aduce multe beneficii pielii – un studiu din 2018, in care vitamina C a fost administrata pe cale orala impreuna cu proteine de colagen, a aratat o imbunatatire semnificativa a sanatatii pielii dupa numai 12 saptamani.
In plus, aplicarea directa a vitaminei C pe fata si alte parti ale corpului, ajuta la protejarea pielii impotriva efectelor negative ale razelor de soare, potrivit studiilor.
- Sanatatea inimii – pe masura ce inaintam in varsta, creste riscul aparitiei bolilor de inima, care pot rezulta din infundarea arterelor si se manifesta prin batai neregulate ale inimii. Alegerile pe care le facem zilnic vor avea impact in viitor asupra noastra. Mancarea sanatoasa este importanta deoarece studiile arata ca o dieta ce contine alimente bogate in vitamina C este buna pentru inima, in timp ce renuntarea la fumat poate avea, de asemenea, beneficii pentru inima – fumatorii pasivi au un nivel de vitamina C de 4,3 ori mai mare decat un fumator. Acest lucru explica, probabil, de ce fumatul creste riscul aparietiei bolilor cardiace si accelereaza imbatranirea.
Arterele infundate sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de arteroscleroza, o afectiune in care fluxul sanguin este afectat. Un studiu din 2017 din Jurnalul de Biochimie Nutritionala a demonstrat ca petalele de trandafit, bogate in vitamina C, au contribuit la prevenirea arterosclerozei, un indicator timpuri al bolilor de inima. Fibrilatia atriala este o afectiune cardiaca diagnosticata atunci cand inima are batai neregulate. Riscul pentru aparitia acestei afectiuni creste odata cu inaintarea in varsta si, de asemenea, poate aparea dupa ce o persoana sufera o interventie chirurgicala cardiaca. Un studiu din 2018 dintr-o clinica chirurgicala, a aratat ca pacientii carora li s-a administrat vitamina C dupa interventia chirurgicala la inima au fost mai putin predispusi sa dezvolte fibrilatie atriala in comparatie cu cei carora nu li s-a administrat vitamina C.
- Memoria – vitamina C poate fi utila pentru sustinerea memoriei. Dr. Dale Bredesen de la Universitatea California din Los Angeles a reunit un protocol cuprinzator in cartea sa din 2017, The end of Alzheimer’s Disease, iar vitamina C este unul dintre suplimentele pe care le recomanda ca parte a abordarii sale naturale fata de boala Alzheimer.
Un studiu din 2018 efectuat pe animale a aratat ca sobolanii expusi la fumul de tutun aveau o memorie insuficienta. Cu toate acestea, atunci cand sobolanii au primit vitamina C inainte de a fi expusi la fum de tutun, memoria lor s-a imbunatatit. In plus, un studiu realizat in 2015 arata ca sobolanii care nu au dormit si carora le-a fost administrata vitamina C, au avut o memorie mai buna in comparatie cu cei care nu au primit vitamina C. Se crede ca vitamina C ajuta la prevenirea leziunilor oxidative ale hipocampului, partea creierului implicata in memorie.
- Bolile parodontale – boala gingiilor si a dintilor este un factor de risc principal pentru bolile de inima. Cu cat exista mai multe boli ale gingiilor, cu atat este mai mare riscul de a suferi un atac de cord. Un studiu din 2018 arata ca vitamina C joaca un rol important in sanatatea gingiilor, in timp ce un studiu din 2015 arata ca vitamina C joaca, de asemenea, un rol important in sanatatea gingivala a persoanelor in varsta.
- Raceala – vitamina C a fost recomandata pentru prevenirea racelii timp de decenii. Pana in prezent, nu exista niciun remediu pentru raceala obisnuita, dar un studiu din 2014 arata ca vitamina C ar putea reduce riscul aparitiei unei raceli si, de asemenea, a redus durata unei raceli. Alte studii arata ca cei aflati sub stres zilnic sunt mai predispusi sa previna raceala cu vitamina C, dar sunt necesare totusi mai multe studii. Doza sugerata: 500 mg pana la 2000 mg zilnic.
- Infectiile sangelui – o infectie de sange sau septicemia poate duce la aparitia unor boli grave si uneori chiar la moarte. Infectia poate incepe oriunde in organism, dar de cele mai multe ori o infectie in sange porneste de la o infectie in plamani – pneumonie, urina – tract urinar sau piele. Un studiu din 2018 arata ca vitamina C administrata intravenos, in combinatie cu vitamina B1 si steroizi, ar putea ajuta la prevenirea leziunilor organelor celor care sufera de sepsis. Un alt studiu din 2018 din Journal of Critical Care a aratat ca vitamina C ar putea ajuta la reducerea inflamatiei la cei cu infectii sanguine. Mai multe studii sunt in curs de desfasurare, iar aceasta terapie este in continuare evaluata inainte de a fi acceptata de profesionistii din domeniul sanitar.
- Crizele de epilepsie – un studiu din 2018 arata ca cei care sufera de epilepsie au mai multe sanse sa aiba deficiente nutritionale, inclusiv de vitamina C. Acest lucru se poate datora medicamentelor pentru tratarea epilepsiei.
Efecte secundare
Au existat cateva rapoarte despre cazuri privind suplimentele de vitamina C, care au crescut riscul aparitiei de pietre la rinichi. Cu toate acestea, se considera a fi cazuri foarte rare. Cei cu pietre la rinici preexistente ar trebui sa evite administrarea de vitamina C in exces, de peste 1000 mg, din cauza unui posibil risc de crestere a productiei de oxalat de calciu din rinihi. In plus, cei cu exces de fier sau hemocromatoza trebuie sa fie atenti deoarece vitamina C creste absorbtia fierului in tractul intestinal. Consultati medicul inainte de administrare pentru siguranta.
Interactiuni medicamentoase
Consumul zilnic de aspirina poate sa scada nivelul de vitamina C.
Suplimentarea zilnica cu vitamina C trebuie luata in considerare. In plus, steroidul cronic pe cale orala se foloseste la scaderea nivelurilor de vitamina C din sange, la fel ca in cazul medicamentelor care reduc acidul gastric.
Doza recomandata:
Vitamina C capsule/tablete – 250 mg pana la 2000 mg/zi.
Pudra de vitamina C – 250 mg pana la 2000 mg/zi.
Vitamina C jeleuri – 250 mg pana la 2000 mg/zi.