Sursa foto: www.super-hrana.ro
Tuturor ne plac listele, pentru ca totul devine mai clar atunci cand stim ce avem de facut. Iar in cazul alimentatiei, unde se vehiculeaza mii si mii de informatii, e important sa stim ca avem la dispozitie super alimente care ne ajuta sa fim sanatosi, frumosi, iar oferind organismului nutrienti de calitate sa tinem sub control glicemia, conditie esentiala pentru orice persoana diagnosticata cu diabet.
Vestea buna este ca natura ne-a oferit alimente minune care abunda in calciu, magneziu, potasiu, vitamine si fibre, alimente cu un index glicemic mic, care ne pot ajuta sa ne concepem mese gustoase si echilibrate. Iata care sunt alimentele cu super potential.
- Cerealele integrale
- Leguminoasele
- Fructe oleaginoase
- Pseudocerealele
- Afinele si Goji
- Painea integrala de secara
- Indulcitori naturali
- Scortisoara Ceylon
- Ceaiurile
- Cafeaua
- Cerealele integrale
In regimul alimentar pentru diabet, medicii recomanda sa consumam cereale sub forma integrala, fulgi de ovaz, de grau, orez brun sau produse bazate pe faina integrala (paine graham). Un mic dejun pe baza de fulgi de ovaz este benefic pentru diabetici, tinand sub control nivelurile de zahar din sange. Un tip de fibra regasita in ovaz, Beta-Glucan, face minuni pentru cei care sufera de diabet. Ovazul este bun pentru inima si contine fibre solubile ce incetinesc eliberarea glucozei in sange, regland astfel nivelul de zaharuri din organism.
Cerealele integrale sunt bogate in fibre insolubile, dar mai ales in zinc si crom necesare pentru sinteza si eficienta insulinei.
- Leguminoasele
Lista alimentelor „magice” contine fasole, mazare, naut şi linte. Sunt bogate in proteine, carbohidrati complecsi si fibre solubile care cresc lent glicemia in sange.
O portie de fasole in fiecare zi ii ajuta pe cei care au diabet de tip 2 sa tina sub control nivelurile de zaharuri din sange si reduce riscul de infarct. Fasolea este recomandata diabeticilor datorita indexului glicemic scazut. Din cauza combinatiei de carbohidrati benefici, proteine slabe si fibre solubile, fasolea regleaza nivelurile de zahar din sange.
- Fructele oleaginoase
Fructele oleaginoase si-au castigat un loc important binemeritat in noua piramida nutritionala, fiind surse excelente de proteine, fibre si grasimi esentiale. Pentru a va bucura din plin de beneficiile fructelor oleaginoase, este important sa le consumati in forma lor cat mai naturala.
Astfel, sunt de evitat fructele oleaginoase prajite, coapte si cu sare adaugata.
Studii recente arata ca introducerea nucilor si alunelor in dieta zilnica scade riscul de diabet cu pana la 21%. Un pumn de nuci, migdale si caju pe zi face minuni, furnizand grasimi sanatoase esentiale si potolind senzatia de foame. In plus, cei care consuma alune si nuci cu regularitate au un risc scazut de boli cardiovasculare. Acestea contin magneziu, seleniu si calciu si, totodata, asigura necesarul de acizi grasi polinesaturati. Sunt o sursa extraordinara de antioxidanti, precum vitamina E.
- Pseudocerealele
Hrisca are efect hipoglicemiant ridicat, datorita unui compus, chiroinozitol, care creste utilizarea glucozei in celule, asemanator actiunii insulinei. . Hrisca este bogata în vitaminele E, B1 şi B2, dar şi în proteine, carbohidraţi, fibre, fosfor, magneziu, cupru, zinc, mangan, seleniu şi fier. Vitaminele şi mineralele din boabele de hrisca reduc probabilitatea de a face numeroase forme de cancer (cancer gastric, pulmonar, esofagian sau colo-rectal).
Quinoa, de multe ori numita” superaliment ” sau o ” supercereala”, este o proteina complexa, incadrata in aceeasi clasa cu proteina animala, bogata in fibre si diferite vitamine si minerale .
- Afinele si Goji
Supranumite “insulina verde”, afinele nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic al persoanelor cu diabet, deoarece au o concentratie scazuta de zahar, si datorita proprietatilor sale ajuta la scaderea nivelul de zahar din sange. Fructele de afin cresc acuitatea vizuala, au efecte antiseptic, antidiareic, astringent si sunt un bun antibiotic.
Goji se remarca prin continutul crescut de antioxidanti, in special carotenoide, care au capacitatea de a reduce riscul de degenerescenta maculara, principala cauza a orbirii in randul persoanelor de peste 55 de ani. Acesti antioxidanti protejeaza organismul de stresul oxidativ, reduce oboseala si intareste capacitatea de protectie a organismului in fata agentilor nocivi, scazand astfel riscul de cancer.
Aceste fructe de padure de culoare rosiatica sunt originare din China si sunt folosite de mult timp in medicina traditionala pentru imbunatatirea vederii, prevenirea diabetului, a hipertensiunii arteriale, intarirea sistemului imunitar si pentru a ameliora simptomele de oboseala.
Fructele de goji pot fi consumate ca atare, gatite sau uscate (precum stafidele), dar si sub forma de ceai, sucuri sau bauturi medicinale.
Trebuie consunsumate doar fructe confiate fara adaos de zahar sau indulcitori.
- Painea integrala de secara
Regleaza nivelul de glicemie si scade colesterolul . Specialistii in nutritie spun ca secara este o sursa sigura de fibre, care ofera organismului uman 18% din necesarul de nutrienti zilnici. Potrivit nutritionistilor, consumul de paine de secara la fiecare masa va induce senzatia de satietate rapid, astfel ca persoanele care aleg acest tip de paine nu vor mai simti nevoia sa consume in exces alimente, de cele mai multe ori nesanatoase.
Prin continutul bogat in magneziu, secretia de insulina a organismului va fi diminuata, tocmai de aceea secara poate fi considerata medicamentul natural pentru persoanele care sufera de diabet. Mai mult, specialistii completeaza ca un consum regulat de secara reduce cu 30 la suta riscul aparitiei acestei boli, in special in cazul persoanelor supraponderale, predispuse diabetului. In acelasi timp, painea de secara are capacitatea de a normaliza valoarea glicemiei, iar fibrele continute impiedica formarea toxinelor la nivelul colonului, iar astfel digestia va fi imbunatatita considerabil.
- Indulcitori naturali
Indulcitorul natural xilitol este foarte slab caloric: 240 kcal/100gr spre deosebire de 405 kcal/100gr cat are fructoza.
Extractul de stevie care se gaseste in magazinele naturiste este indicat sa fie folosit ca indulcitor, nu doar in caz de diabet, ci de catre toate persoanele.
Acest extract are putere de indulcire asemanatoare cu cea a zaharului, insa, spre deosebire de zahar, este un puternic reglator al activitatii pancreasului si adjuvant in diabet.
- Scortisoara Ceylon
Desi scortisoara este disponibila pe tot parcursul anului, gustul aromat si dulce al scortisoarei este un condiment perfect pentru lunile de iarna. Scortisoara are o istorie lunga, atat ca un condiment cat si ca un medicament.
Rezultatele anumitor studii au aratat ca o doza mica de scortisoara luata zilnic (nu mai mult de sase grame) reduce concentratia de glucoza, trigliceride, colesterolul LDL si colesterolul total in cazul persoanelor cu diabet tip 2.
- Ceaiurile
Hiperglicemia poate duce la deshidratare, iar necorijata, dupa o perioada masurata in saptamani sau luni, poate duce la cetoacidoza. Ceaiurile antidiabetice sunt solutia perfecta pentru o hidratare corespunzatoare si pentru normalizarea glicemiei.
- Cafeaua
Contine potasiu, magneziu si antioxidanti care imbunatatesc raspunsul celulelor la actiunea insulinei. Consumul regulat de cafea se pare ca scade cu 30-50% riscul aparitiei diabetului.