Sursa foto: https://familie-prieteni.ro/daca-suferi-de-o-afectiune-a-glandei-tiroide-nu-consuma-aceste-5-alimente/
Tiroida este o glanda mica ce se afla in jurul gatului, sub laringe (cutia vocii). Hormonii pe care ii secreta controleaza metabolismul organismului. Dar, ca toate lucrurile, aceasta „mama a tuturor glandelor” este susceptibila la functionarea defectuoasa si, atunci cand se intampla acest lucru, actioneaza in mod diferit, in functie de producerea hormonului in exces (hipertiroidism) sau de a nu produce suficient (hipotiroidism).
Am pus pe o lista simptomele ambelor conditii tiroidiene, astfel incat sa puteti deveni constienti de functionarea defectuoasa a tiroidei. Daca sunteti de parere ca e ceva in neregula, asigurati-va ca vizitati un medic cat mai curand posibil.
Hipotiroidismul este o afectiune in care glanda tiroida nu produce suficient hormon tiroidian. Deficitul de iod este una dintre cele mai frecvente semne ale hipotiroidismului. Este mai frecvent la femei decat la barbati, femeile cu varsta peste 60 ani fiind cele mai sensibile.
Sa aruncam o privire asupra simptomelor:
- Glanda tiroida produce hormoni care controleaza modul in care corpul foloseste energie. Subproductia hormonilor poate duce la un sentiment depresiv, lenevire si letargie.
- Schimbarea vocii. Glanda tiroida si laringele sunt situate foarte aproape una de cealalta. Deci, orice disfunctie a glandei tiroide poate afecta laringele si poate cauza probleme cu vocea.
- Piele uscata si sprancene subtiri. Hipotiroidismul duce la calcificarea pielii. Acest lucru face ca aceasta sa para groasa, uscata si scalpabila in textura. De asemenea, poate duce si la subtierea sprancenelor, care este destul de insidioasa, dar apare adesea printre primele simptome.
- Tulburari musculare si articulare. Retentia de lichide, un simptom comun al hipotiroidismului, poate provoca dureri la nivelul muschilor si articulatiilor. Acestea se manifesta cel mai adesea in jurul gleznelor si picioarelor si se accentueaza cu activitate fizica.
- Auz slab. Desi motivul nu este complet cunoscut, cercetarea a identificat in mod clar legaturile dintre disfunctia tiroidiana si pierderea auzului.
- Pierderea libidoului. Hipotiroidismul determina incetinirea metabolismului, ceea ce inseamna ca si organele de reproducere sunt incetinite. Acest lucru duce la o productie mai mica de hormoni sexuali, afectand astfel libidoul.
Hipertiroidismul este o afectiune cauzata de producerea excesiva a hormonului tiroidian in organism. Aproximativ 60% pana la 80% din cazurile de hipertiroidie din Statele Unite sunt cauzate de boala lui Graves. Alte cauze includ goiterul multinodular, adenomul toxic, inflamatia tiroidei si o cantitate excesiva de iod in dieta. Aparitia acesteia este de aproximativ 2 pana la 10 ori mai raspandita la femei.
Sa aruncam o privire asupra simptomelor:
- Cresterea apetitului. Un apetit crescut poate fi un semn de hipertiroidism deoarece eliberarea excesiva a hormonului tiroidian in organismul dumneavoastra va poate face sa simtiti foame tot timpul. Singurul avantaj al acestui lucru este ca daca mancati in mod excesiv, nu inseamna neaparat ca veti lua in greutate, deoarece metabolismul crescut al organismului il compenseaza.
- Urinare excesiva. Un metabolism mai rapid inseamna un flux sanguin crescut. Acest lucru face ca rinichii dumneavoastra sa filtreze mai mult, astfel incat sa se produca mai multa urina.
- Sete excesiva. Deoarece hipertiroidismul provoaca urinare excesiva, corpul dumneavoastra trebuie sa-si reinoiasca nivelul de apa. Acest lucru va face sa vreti sa consumati mai multa apa.
- Tremuratul mainilor. Toata lumea ar avea tremuraturi usoare daca mainile si antebratele ar trebui sa fie tinute in aceeasi pozitie prea mult timp. Deoarece hipertiroidismul accelereaza aproape toate functiile metabolice si pune corpul intr-un mod alert, durata de timp dupa care mainile ar incepe sa tremure devine redusa. Acest lucru provoaca tremuraturi vizibile de maini si antebrate.
- Apetit sexual crescut. Datorita unui metabolism accelerat, hipertiroidismul poate provoca convulsii sexuale escesive.
Sfaturi pentru stilul de viata care sa va ajute sa gentionati disfunctionalitatea tiroidei:
Hipotiroidism:
- Urmati o dieta sanatoasa cu legume, fructe, creale integrale si proteine slabe. Pentru a mentine stabil nivelul energiei, mancati gustari pe tot parcursul zilei. Cresterea in greutate este un simptom comun al hipotiroidismului, astfel incat mancatul sanatos va poate ajuta sa gestionati cresterea in greutate.
- Urmati un stil de viata activ. Exerecitiile va pot ajuta sa mentineti o greutate normala. De asemenea, stimuleaza nivelul de energie si scade stresul, care este deosebit de importat daca aveti hipotiroidism
- Practicati yoga si meditatie. Hipotiroidismul poate duce la depresie si letargie. Meditatia si yoga va pot ajuta in lupta impotriva acestora.
- Mergeti la culcare mai devreme si incercati sa va faceti un program de dormit. Senzatia de letargie si scaderea energiei sunt simptome comune ale hipotiroidismului. Deci, dati-i corpului un somn potrivit pentru a-l reumple cu energie.
Hipertiroidism:
- Eviati iodul. Persoanele cu hipertiroidism nu ar trebui sa manance alimente bogate in iod. De asemenea, evitati lactatele si alte produse ce contin lapte, inclusiv inghetata, branza, iaurt si unt. Se vor evita, de asemenea, fructele de mare, inclusiv peste, sushi, crustacee si alge marine.
- Practicati meditatia. Supraproductia hormonilor tiroidieni duce la stimularea creierului mai mult, determinand suferinzilor sa se simta nervosi sau anxiosi.
- Beti apa! Hipertiroidismul va face sa pierdeti multa apa prin urinare. Asa ca tineti-va corpul corect hidratat.
Daca suferiti de disfunctii ale tiroidei sau cunoasteti pe oricine altcineva, impartasiti informatiile pe care le-ati invatat.