Sursa foto: https://cdn.pixabay.com/photo/2018/01/18/00/07/turmeric-3089308_960_720.jpg

Condimentele sunt acele elemente care ofera un plus de savoare mancarurilor si bauturilor, un plus de bucurie pentru papilele gustative si pentru creier. Cele mai multe dintre mirodenii sunt bogate in substante active care sustin buna functionare a organismului si imbunatatesc sanatatea.

Ceea ce iubim la condimentele exotice este gustul intens, diferit, bogat, care imprima preparatelor pe care le insotesc o aroma calda, asemeni meleagurilor de provenienta. Adoram turmericul, nucsoara si ardeiul iute cayenne pentru ca pe langa savoarea intensa ofera si numeroase beneficii organismului si tocmai aceste efecte le vom  mentiona in randurile urmatoare.

Un antioxidant puternic

Planta de turmeric originara din zona de sud a Asiei este inrudita cu ghimbirul, creste si se dezvolta la temperaturi constante de peste 25 de grade in soluri bogate in precipitatii. De la aceasta planta sunt folositi in gastronomie rizomii de culoare galben intens.

Macinati sub forma de pulbere fina, rizomii de turmeric au gust picant, usor amarui, usor piperat. Mirodenia este celebra in bucataria asiatica, ofera gust si culoare preparatelor din legume si carne, intra in compozitia sosurilor curry si este practic o amprenta a bucatariei indiene.

Radacinile de turmeric sunt bogate in curcumina, bisdemetoxicurcumina, demetoxicurcumina, uleiuri volatile, rasini si zaharuri, care ofera proprietati antioxidante si antiinflamatoare. Elementul  activ, curcumina, ajuta la neutralizarea radicalilor liberi deci previne imbatranirea prematura a membranelor celulare si degradarea tesuturilor. Utilizarea cu regularitate a pulberii de turmeric are efecte benefice asupra aspectului pielii, care capata un luciu sanatos.

Efectele benefice ale turmericului nu se rezuma aici, ingredientele active facand din acest condiment un remediu pentru diferite afectiuni digestive si un medicament de combatere a osteoartritei si a sclerozei multiple. De altfel, integrarea acestuia in dieta zilnica ajuta la scaderea colesterolului rau din sange.

Nucsoara, condimentul cu proprietati tonice

Nucsoara este samanta arborelui cu acelasi nume, originar din Sumatra. Ca si turmericul, acesta planta se dezvolta perfect in zonele tropicale cu temperaturi ridicate, bogate in precipitatii. Semintele de nucsoara au aroma fina, gust dulce, putin picant si miros bogat si aromatizeaza perfect sosurile, bauturile si preparatele dulci. Poate fi adaugata in ceai, cafea sau alte bauturi calde oferind un gust fin si delicat.

Aceasta planta este bogata in uleiuri volatile si substante active care au efecte minunate asupra starii de sanatate. Ceea ce mai putini cunosc este faptul ca nucsoara este un tonic excelent pentru sistemul nervos, imbunatateste capacitatea de concentrare si activitatea cognitiva. Este un stimulent eficient pentru sistemul imunitar, dar si un afrodiziac puternic. In bucatarie poate fi asociat cu scortisoara, cimbru si sare.

Ardeiul cayenne, panaceu pentru trup si suflet

Ardeiul cayenne este un condiment originar din America Centrala, care a fost usor aclimatizat si pe meleagurile autohtone. Pulberea de la fructul de ardei iute cayenne este un condiment picant, care ofera senzatii intense papilelor gustative. Este una dintre mirodeniile specifice bucatariei mexicane, celebra pentru intensitatea aromelor.

Efectele benefice ale ardeiului iute, cunoscute din vechile timpuri de populatia bastinasa, au fost confirmate prin studii medicale de specialitate. Consumul de ardei iute nu doar ca ofera extaz papilelor gustative dar si sustine buna functionare a organismului. S-a dovedit faptul ca accelereaza metabolismul si ajuta la topirea grasimilor, deci este excelent in curele de slabit si mentinere greutatii corporale.  

Ardeiul cayenne este unul foarte iute, componentele active din acesta stimuland buna functionare a sistemului circulator. Studiile efectuate de renumitul Dr. John Christopher (Dr. Cayenne) au scos la iveala ca fructele rosii de cayenne sunt medicamente pentru diferite probleme cardiovasculare, pentru ca reduc presiunea sanguina si opresc hemoragiile.

Acest condiment este si un detoxifiant natural foarte puternic, ce stimuleaza eliminarea toxinelor din organism.

Pin It on Pinterest

Share This