Sursa foto: https://upload.wikimedia.org

Laptisorul de matca reprezinta acea substanta laptoasa, albicioasa, care tine loc de hrana pentru matca si pentru larve, in primele zile de viata. Este cunoscut pentru efectele sale benefice asupra reumatismului, imunitatii, colesterolului crescut si pentru capacitatea sa de combatere a oboselii.

Care sunt beneficiile laptisorului de matca 

  1. Combate stresul si oboseala

Triptamina regasita in continutul sau ajuta la sintetizarea serotoninei si implicit, la reducerea stresului si a senzatiei de oboseala. Se recomanda o cura cu laptisor de matca de 2-4 ori pe an, prin consumarea timp de aproximativ o luna de zile a un gram de laptisor de matca cu 20 de minute inainte de micul de jun.

  1. Imbunatateste sistemul imunitar

Cu un cuprins bogat de vitamina B, acizi grasi, proteine si flavonoide – ce actioneaza ca antioxidanti si au proprietati imunostimulatoare, se recomanda administrarea de laptisor de matca sub forma unei cure in perioadele reci, cand sistemul imunitar este cel mai afectat si are nevoie de ajutor.

  1. Imbunatateste memoria

Triptamina este cea care ajuta creierul sa se elibereze de stres, dar si sa-si imbunatateasca activitatea. Este ideal pentru elevii si studentii aflati in perioada examenelor.

  1. Are proprietati cosmetice

Proprietatile laptisorului de matca au fost explorate si in cosmetica. Prin consumul de laptisor, se reduce productia in exces a cantitatii de sebum si se previne albirea prematura a parului. Folosit ca masca, acesta ajuta tenul sa isi recapete elasticitatea si vitalitatea, intarziind totodata procesul de aparitie a  ridurilor. Poti incerca o crema de fata cu ingrediente esentiale de laptisor de matca.

  1. Previne Alzheimer-ul

Datorita antioxidantilor, vitaminele A, C si E, elimina posibilitatea dezvoltarii celulelor canceroase prin lupta impotriva radicalilor liberi. Acetilcolina din laptisorul de matca ajuta la prevenirea aparitiei bolii Alzheimer. Aceasta are drept cauza tocmai prezenta scazuta a acetilcolinei in organism.

  1. Scade colesterolul

Laptisorul de matca stimuleaza enzima care se ocupa cu sintetizarea colesterolului, obtinandu-se astfel o scadere a nivelului acestuia.

Contraindicatii 

Nu se recomanda consumul de laptisor de matca de catre persoanele alergice la intepaturile de albine, miere, polen si la plantele din categoria Compositae pentru ca este posibil sa manifeste reactii adverse si la acesta. S-au inregistrat alergii la laptisorul de matca si din partea celor care sufera de astm sau dermatita.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This