Sursa foto: https://medium.com/thrive-global

Daca suferiti de simptome precum ceata creierului, oboseala, dureri de cap constante sau depresie, probabil aveti un flux sanguin cerebral scazut. Exista anumite motive pentru care creierul nu poate obtine suficient sange, de la stres si hipertensiune arteriala si pana la cheaguri de sange. Ignorarea semnelor precoce ale circulatiei sanguine scazute poate duce chiar la hipoxie, o conditie in care celulele creierului incep sa moara, deoarece nu primesc suficiente elemente esentiale pentru a functiona corespunzator.

Va prezentam o lista cu cele mai eficiente metode de imbunatatire a fluxului sanguin catre creier, pe care le puteti incerca cu usurinta acasa.

  1. Ramaneti activi – cand faceti exercitii de intensitate ridicata, muschii au nevoie de mai multi nutrienti, iar sangele este redistribuit intre ei, acest lucru duce la o scadere a fluxului sanguin in creier. Exercitiile usoare si moderate, dimpotriva, va pot ajuta sa cresteti circulatia sangelui. In general, toate activitatile aerobice au efecte pozitive asupra fluxului sanguin al creierului, astfel incat puteti alege sa practicati inotul, mersul pe bicicleta, dansul sau sa faceti yoga in aer liber. Toate acestea vor fi benefice pentru sanatate. Daca nu aveti suficient timp pentru a practica orice tip de sport, puteti pur si simplu sa faceti plimbari scurte, pentru aproximativ 30-50 minute, pe intreg parcursul zilei. Cand piciorul atinge pamantul, el trimite unde de presiune prin artere, care, la randul sau, trimite mai mult sange si oxigen catre creier. De asemenea, nu uitati sa faceti miscare de cate ori aveti ocazia: urcati scarile in loc sa mergeti cu liftul, coborati din autobuz cu o statie inainte, astfel incat sa mergeti pe jos restul traseului si mergeti pe jos pana la magazin.
  2. Intindeti-va muschii – intinderea nu numai ca imbunatateste circulatia globala a corpului prin prevenirea rigiditatii articulatiilor si muschilor, dar ajuta si creierul sa primeasca mai mult oxigen si alte elemente esentiale pentru a functiona corespunzator. Cele mai bune intinderi pentru cresterea circulatiei catre creier sunt pozitiile de inversiune – cele care au capul sub inima. Cele mai simple si eficiente exercitii de intindere pe care le puteti face cu usurinta la domiciliu sunt coborarea pieptului si ridicarea sezutului, in timp ce indoiti picioarele. Trebuie sa aveti grija cand le practicati – daca simtiti durere sau disconfort in spate, consultati un medic.
  3. Meditati mai des – potrivit unor studii, meditatia poate oferi multe beneficii creierului, care includ cresterea circulatiei la nivelul acestuia. De exemplu, daca practicati o meditatie prin cantec, numita Kirtan Kriya, timp de 12 minute pe zi, veti observa probabil ca mintea devine mai clara, memoria se imbunatateste si starea de spirit este mult mai stabila.

Cum se face:

Stati intr-o pozitie simpla, cu picioarele incrucisate, cu gatul drept, cu barbia in jos si cu mainile pe genunchi, cu palmele orientate in sus. Incepeti sa cantati: „Saa taa naa maa”. Spuneti „Saa” si atingeti degetul mare de cel aratator; spuneti „Taa” si mutati degetul mare pe degetul mijlociu; spuneti „Naa” si mutati degetul mare pe inelar; spuneti „Maa” si mutati degetul mare pe degetul mic.

  1. Nu va fie teama de apa rece – expunandu-va la frig poate, de asemenea, sa va ajute sa trimiteti mai mult sange catre creier. De fapt, unele studii arata ca scufundarea picioarelor sau a mainilor in apa rece, chiar si pentru cateva minute, poate creste tensiunea arteriala, poate reduce frecventa inimii si poate face ca vasele de sange din inima si creier sa functioneze mai repede. Pe langa expunerea la frig a mainilor si picioarelor, puteti incepe zilnic sa faceti dusuri reci. Fara indoiala, poate fi dureros la inceput, dar efectele persistente merita cu siguranta. Puteti incepe dusul cu apa rece, cel putin 30 secunde, apoi sa prelungiti perioada. Expunerea la rece stimuleaza, de asemenea, nervul vag, unul dintre cei mai lungi nervi din organism, care leaga tulpina creierului de inima, plamani si tractul digestiv. Acest nerv controleaza frecventa cardiaca, regleaza tensiunea arteriala si echilibreaza glucoza din sange.
  2. Stati la soare – expunerea la lumina puternica si la soare imbunatateste functionarea creierului, prin cresterea productiei naturale de oxid nitric, o substanta care dilata vasele de sange si scade tensiunea arteriala. Expunerea la soare ajuta, de asemenea, pielea sa produca mai multa vitamina D, care este esentiala pentru sanatatea creierului, pentru o memorie buna si o circulatie corecta a sangelui. Deci, daca puteti petrece cel putin 10 minute la soare in fiecare zi, in zilele de primavara si de vara, nu va trebui sa va faceti griji in legatura cu depresia sau orice tip de insuficienta cognitiva, deoarece creierul primeste suficienti nutrienti esentiali.
  3. Imbunatatiti-va dieta – mancati mai multa ciocolata neagra. Ciocolata neagra contine boabe de cacao bogate in flavonoide. Acesti fitonutrienti imbunatatesc, de asemenea, performantele cognitive si cresc fluxul de sange catre zonele cheie ale creierului, la 2-3 ore dupa ce le consumati. Pentru a obtine acest rezultat, este important sa alegeti un tip de ciocolata neagra care contine cel putin 70% cacao. Includeti in alimentatie nucile, semintele si afinele, deoarece acestea pot avea un impact pozitiv asupra mentinerii creierului sanatos, au o valoare nutritiva ridicata si contin vitamina E. Avocado, un alt superaliment, este bogat in grasimi mononesaturate, care ajuta la controlul nivelului de colesterol si duce la o tensiune de sange scazuta. Sucul din sfecla rosie trebuie sa faca parte dintr-un regim alimentar sanatos. Sfecla rosie este bogata in nitrati, in care se transforma dupa ce ajunge in organism. Studiile arata ca o singura doza de suc de sfecla rosie este capabila sa dilate vasele de sange, sa creasca fluxul sanguin si sa imbunatateasca in mod semnificativ performanta cognitiva.
  4. Mestecati guma – se pare ca mestecatul de guma poate creste semnificativ fluxul sanguin in creier cu 25-40% si imbunatateste performanta cognitiva si functia creierului prin cresterea alimentarii cu oxigen. Miscarea ce se realizeaza prin mestecat stimuleaza nervii si zonele din creier asociate cu excitarea, astfel incat sa va simtiti mai treaz in timpul zilei. Mestecatul continuu activeaza, de asemenea, hipocampul, o parte a creierului care va influenteaza memoria si abilitatile de invatare. Un alt avantaj suprinzator al acestei activitati este ca aceasta poate modifica midelele creierului, simtindu-va mai relaxat si concentrat.
  5. Luati suplimente alimentare – consumati acizi grasi omega-3. Din pacate, nu consumam destule alimente care contin aceste grasimi esentiale, iar trupurile noastre nu le pot produce singure. Cu toate acestea, creierul si sistemul nervos au nevoie de ele pentru a functiona corect. Deci, daca incepeti sa luati un supliment alimentar cu omega-3, veti putea reduce semnificativ inflamatia creierului, va veti imbunatati memoria, dispozitia si cunoasterea. Luati ginkgo biloba. Frunzele de ginkgo biloba contin flavonoide si terpenoide care sunt eficiente pentru imbunatatirea sanatatii creierului. Flavonoidele sunt antioxidanti puternici care protejeaza vasele de sange de deteriorarea radicalilor liberi, in timp ce terpenoizii sunt responsabili pentru dilatarea vaselor de sange si imbunatatirea circulatiei cerebrale globale.

Pin It on Pinterest

Share This