Fosele septice sunt folosite inca din anii 1880, atunci cand nu existau canalizari. Ele continua sa fie folosite si in zilele noastre, mai ales in mediul rural, reprezentand un mod ecologic de colectare a apelor menajere din gospodarie si a materiilor solide. O fosa septica insa are nevoie de o atentie deosebita si de o intretinere periodica. Unul dintre cele mai dezbatute mituri in legatura cu fosele septice si procesul lor de intretinere este legat de rolul bioactivatorilor. Avem sau nu nevoie de acesti bioactivatori fose septice?

Sursa foto: https://www.bioportal.ro/casa-si-gradina-eco/bioactivatori/bioactivator-fosa-septica-750g-diavolina-bio-p52736/

Raspunsul este unul cat de simplu: da, avem nevoie! Mai mult decat atat, rolul bioactivatorilor in exploatarea foselor septice este esential. Prin folosirea unor bioactivatori te vei asigura ca fosa ta septica va functiona nu doar corect, ci si eficient. Iata care sunt principalele avantaje ale folosirii unor bioactivatori fose septice:

  • Descompunerea mai rapida a particulelor solide
  • Eliminarea mirosurilor neplacute provocate de fosa septica
  • Reducerea nivelului namolului din fosa septica
  • Prelungirea duratei de viata a instalatiei
  • Reducerea poluarii (bioactivatorii de fosa septica sunt biodegradabili si ecologici)
  • Eliminarea depunerilor de pe filtrele foselor septice
  • Obtinerea unei sedimentari normale, fine

Exista desigur si voci care sustin ca acesti bioactivatori nu sunt necesari pentru ca procesul natural de descompunere a deseurilor umane cu ajutorul bacteriilor anaerobe este suficient si ca de fapt folosirea unor astfel de substante poate contamina mediul inconjurator. Mai mult decat atat, cei care sustin acest lucru sunt de parere ca vidanjarea periodica (proces ce are ca scop eliminarea materiei solide ce se acumuleaza pe fundul rezervorului si care nu poate fi descompusa) este de ajuns pentru a pastra fosa septica intr-o stare perfecta de functionare. Nu exista niciun studiu care sa sustina faptul ca bioactivatorii sunt daunatori, asa ca, de ce sa iei in seama un astfel de mit?

Adevarul este ca folosirea unor bioactivatori te va scuti de numeroase probleme si cheltuieli. In mod normal, vidanjarea foselor septice se face o data la 6-12 luni, in functie de problemele pe care le gasesti la inspectarea periodica a fosei septice. Cum ar fi sa scapi de aceasta cheltuiala cu vidanjarea fosei septice doar prin folosirea unui bioactivator? Pretul vidanjarii fosei septice pleaca de la 40-50 lei/mc, in timp ce un bioactivator poate avea un pret de 35-55 lei, cum sunt cele de la Green Action Oxygen. Partea buna la folosirea bioactivatorilor este ca economisesti bani cu vidanjarea, dar in acelasi timp prelungesti si durata de viata a fosei septice.

Iata cu ce alte probleme te poti confrunta daca nu folosesti bioactivatori fose septice: aparitia mirosurilor neplacute pe langa casa sau chiar si interiorul casei, colmatarea fosei septice, refularea fosei septice.

Sursa foto: https://www.bioportal.ro/casa-si-gradina-eco/bioactivatori/deblocant-enzimatic-doza-unica-pentru-urgente-6-luni-500g-bio-max-p52709/

Dupa cum poti observa, rolul bioactivatorilor de fose septice este extrem de important si el nu ar trebui sa fie ignorat doar din cauza unui mit. Luand in considerare toate cele de mai sus, putem spune cu siguranta ca avem nevoie de bioactivatori atunci cand vorbim de fosele septice. Pe site-ul nostru vei gasi o variatate mare de bioactivatori, de la diversi producatori cum ar fi Nourivit Plus, Diavolina, Bio Max, Enzybel sau Green Action Oxygen.

Pin It on Pinterest

Share This