Partea a II a a articolului contine informatii legate de dietele asiatice dar si despre ceea ce specialistii au numit “Paradoxul francez”

Dieta traditionala Okinawa

Ce este: Aceasta dieta cu continut caloric scazut si totusi puternic hranitoare contine multe fructe si legume, dar continut sarac de carne, cereale rafinate, zahar, sare si lactate cu grasime integrala. Aceasta dieta a aparut intr-un context istoric foarte specific, practicantii sai locuiau in Insula Okinawa din Japonia, care era una dintre cele mai sarace regiuni din tara inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Prin urmare, idealurile lui Confucius, cum ar fi consumul de hrana pentru a te simti satul doar 80%, au jucat un rol important in cultura privind alimentatia pe insula, la fel ca si schimbul cat mai multor produse cu vecinii.

Alimente specifice: Cartofi dulci, orez (totusi nu la fel de mult cum mananca japonezii de pe continent), legume cu frunze  verzi, legume verzi si galbene cum ar fi pepenele amar, alimente pe baza de soia precum tofu si sos de soia. Locuitorii din Okinawa mancau doar   cantitati modeste de fructe de mare, carne slaba, fructe si ceai.

Rezultatele cercetarii: Locuitorii zilelor noastre din Okinawa recupereaza din punct de vedere economic cu verii lor de pe continent, ceea ce inseamna ca nivelurile de obezitate, sindromul metabolic si bolile cardiovasculare sunt de asemenea in crestere. Dar oamenii care au crescut mancand in mod traditional sunt inca in viata si se agata de traditiile lor culinare. De fapt, insula este caminul uneia dintre cele mai mari populatii de centenari din lume. Aceste persoane foarte in varsta duc o viata activa in mare masura lipsita de boli si dizabilitati, si se spune despre ele ca imbatranesc incet. Unii cercetatori cred ca practica pe termen lung privind restrictiile de calorii poate juca un rol important in longevitatea lor.

Dieta traditionala asiatica

Descriere: Nu exista de fapt o singura dieta traditionala asiatica, ci un grup de nutritionisti internationali care au colaborat impreuna in anii ’90 pentru a realiza Piramida Asiatica Alimentara. Aceasta acorda prioritate pentru orez,  fidea si cereale integrale, precum si fructe, legume, leguminoase, seminte si nuci, acestea reprezentand grupele de alimente cele mai consumate. Pestele si crustaceele reprezinta alegeri optionale de zi cu zi, in timp ce ouale si carnea de pui ar trebui consumate saptamanal.  A se retine ca felurile de mancare din carne rosie recomandate sunt mai mici si mai putin frecvente (lunar) decat dulciurile (saptamanal)!

Alimente specifice: Sunt multe tari diferite ale caror moduri de alimentatie traditionale urmeaza acest model, dar se pare ca acestea au orezul alb ca aliment de baza.

Rezultatele cercetarii: Tarile asiatice au mai putine cazuri de obezitate, boli cardiovasculare si boli metabolice cum ar fi diabetul decat tarile occidentale, desi se pare ca acest lucru se modifica incet datorita dezvoltarii economice si urbanizarii. Un cercetator in nutritie de la Harvard constata ca aspectele dietei traditionale chinezesti bogate in carbohidrati, cu indice glicemic mare se ciocnesc de un stil de viata din ce in ce mai urbanizat, inactiv pentru a crea ”o dilema publica in crestere privind sanatatea.”

Dieta  franceza sau ”Paradoxul francez”

Descriere: Aceasta dieta le provoaca batai de cap oamenilor de stiinta. Francezii au unele dintre cele mai mici rate de obezitate din lumea dezvoltata si cele mai ridicate niveluri ale sperantei de viata , in ciuda alimentelor bogate pe care le consuma. Ce anume determina acest lucru?

Alimente specifice: Branza cu grasime integrala si iaurt, unt, paine, si cantitatile mici dar regulate de branza si ciocolata sunt unele dintre semnele distinctive ale acestei diete bogate.

Rezultatele cercetarii: Unii cercetatori cred ca asa-numitul ”Paradox francez” tine mai mult de stilul de viata  decat de ceea ce mananca francezii. De exemplu, portiile lor sunt mici, nu iau gustari, merg pe jos oriunde si mananca foarte, foarte incet. Totusi alti oameni de stiinta cred ca rolul consumului moderat de vin rosu  si efectele pozitive ale branzei mucegaite  pot explica statisticile privind sanatatea francezilor. Daca vreti sa jucati prudent, poate e mai bine sa incercati sa adoptati modul in care mananca francezii, in loc de ceea ce mananca, daca doriti sa fiti mai sanatosi anul viitor.

Sursa: http://www.huffingtonpost.com/entry/healthiest-diets-world_us_57cc716fe4b0a22de0966ff2

 

Pin It on Pinterest

Share This