Un articol foarte bine documentat, despre aspectele comune ale catorva dintre cele mai sanatoase diete din lume.
Pentru a se documenta pentru cartea sa din 2010, intitulata The 5 Factor World Diet, celebrul antrenor si nutritionist Harley Pasternak a calatorit in tarile cu cele mai sanatoase diete din intreaga lume pentru a afla mai multe despre ce anume a facut ca mesele din aceste tari sa fie extrem de hranitoare.
El a aratat ca japonezii consuma o varietate minunata de alge marine, iar chinezii au incercat sa includa cel putin cinci culori diferite la fiecare masa. Dar Pasternak a facut si cateva observatii valoroase cu privire la cat de diferit este modul de viata din America de Nord fata de multe alte tari.
La antreu noi mancam portii mult mai mari decat oamenii din alte tari. Nu punem pret pe alimentele pe care ni le ofera natura in functie de sezon, la noi acasa, si adaugam multa sare, zahar si agenti de ingrosare in mancare, a explicat Pasternak in cadrul unui interviu telefonic cu HuffPost. In contrast cu dietele sanatoase mediteraneene, nordice si din Okinawa enumerate mai jos, toate par sa fie croite mai aproape de un specific al produselor regionale, de sezon.
Majoritatea celorlalte culturi cu alimentatie sanatoasa fac de asemenea, din servirea mesei, un eveniment – anume, multe feluri de mancare in jurul mesei de familie, un pahar sau doua cu vin rosu la un pranz prelungit – spre deosebire de infulecarea in graba a catorva pumni de cereale deasupra chiuvetei de bucatarie, care poarta numele de cina (asta, doar ca exemplu).
Fiecare dintre noi are propriile sale capricii (carne de ren! ceai verde!), si este bine sa retinem acest lucru deoarece avand in vedere diversitatea incredibila de stiluri de viata din intreaga lume este clar ca nu exista o cale unica de a pierde in greutate sau pentru mentinerea sanatatii. Dar Pasternak a aflat un factor unificator in cadrul tuturor societatilor sanatoase pe care le-a analizat.
”Singura caracteristica de suprapunere in majoritatea acestor tari sanatoase din intreaga lume este faptul ca ei merg pe jos mult mai mult decat media americanilor”, a spus Pasternak. ”Asa ca serios acum, indiferent de ceea ce mancati, daca o persoana merge pe jos patru mile mai mult decat tine in fiecare zi, este normal sa fie mai slab si sa traiasca mai mult”.
DIETA MEDITERANEANA
Ce este: O dieta mediteraneana traditionala, consumata de oamenii din Grecia, Italia si Spania, pune accent pe caracterul sezonier, produse locale si feluri de mancare traditionale. Mesele sunt adesea evenimente in cadrul comunitatii sau familiei.
Alimente specifice: Fructe, legume, cereale integrale, nuci si ulei de masline sunt vedetele spectacolului. Pestele, carnea de pasare si vinul rosu au o aparitie moderata, in timp ce carnea rosie, sarea si zaharul joaca un rol secundar.
Rezultatele cercetarii: Beneficiile unei diete mediteraneene au fost studiate din anii ’70, iar cercetatorii au descoperit ca uleiul de masline poate ajuta oamenii sa slabeasca, sa reduca riscul de boli cardiovasculare si sa stopeze diabetul.
NOUA DIETA NORDICA
Ce este: Oamenii de stiinta au conceput ca aceasta dieta sa contina 35% mai putina carne decat dieta daneza medie, mai multe cereale integrale si produse din surse locale si mai mult de 75% produse organice.
Denumita Noua dieta nordica, aceasta este similara cu dieta mediteraneana prin faptul ca se pune accentul pe cerealele integrale, fructe, legume, oua, ulei si fructe de mare, in timp ce alimentele precum carnea, produsele lactate, desertul si alcoolul sunt consumate cu moderatie. Difera de dieta mediteraneana din perspectiva faptului ca dieta nordica foloseste ulei de rapita in loc de ulei de masline, iar produsele sunt originare din tarile nordice: Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia si Suedia.
Alimente specifice: cereale integrale cum ar fi ovaz si secara; fructe locale si fructe de padure cum ar fi macese, merisoare de munte si afine; crucifere si legume radacinoase cum ar fi varza de Bruxelles, broccoli, napi, pastarnac si sfecla; ulei de rapita, lactate cu continut scazut de grasimi, cum ar fi laptele, laptele fermentat si branza. Tipurile de carne includ carnea de vita, porc, miel si ren, in timp ce pestele se opresc la hering, macrou si somon. Cele cateva deserturi din dieta includ produse coapte la cuptor facute din tarate de ovaz sau gem de pus deasupra cerealelor. Ierburile includ patrunjel, marar, mustar, hrean si arpagic.
Rezultatele cercetarii: Un studiu recent publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica a constatat ca o dieta nordica sanatoasa pare a avea un impact asupra genelor din grasimea abdominala. I-a ajutat de asemenea pe participantii la studiu sa slabeasca (oferind in acelasi timp ”o mai mare satisfactie” decat dieta daneza medie) si a redus riscul de diabet tip 2.
Sursa: http://www.huffingtonpost.com/entry/healthiest-diets-world_us_57cc716fe4b0a22de0966ff2