Sursa foto: https://pixabay.com/ro/casa-de-vacanta-scandinave-cabana-3322326/

Fosa septica este un rezervor subteran din beton, fibra sau sticla, care contine mai multe incaperi si in care ajung toate apele menajere dintr-o locuinta, dar care elimina materiile poluante din apele uzate si retine materia solida. Este ideala in cazul in care locuiti la casa, intr-o zona care nu dispune de canalizare sau nu este racordata la reteaua de canalizare existenta, in special in zonele rurale. Fosa septica este proiectata si dimensionata in functie de numarul de persoane care locuiesc in casa respectiva si automat de consumul de apa total.

Sistemul de functionare al unei fose septice este urmatorul: apele menajere din casa, cum ar fi cea din masina de spalat, din chiuveta sau din vasul de toaleta, ajung in tevile de canalizare, apoi  se revarsa in fosa septica, prin conducta de admisie a apelor reziduale. In continuare, apele uzate intra in prima incapere a rezervorului si permit materialelor solide sa se depuna, iar celor mai usoare sa pluteasca. Materia solida care ajunge pe fundul fosei septice este digerata de bacteriile anaerobe prezente in aceasta, rezultand o cantitate de namol. Componenta lichida trece printr-un perete despartitor ce are un orificiu, in a doua incapere a fosei septice unde are loc o filtrare a acesteia. Lichidul rezultat, mult mai curat decat apa reziduala initiala, va curge prin reteaua de drenaj, care este compusa din tuburi gaurite si asezate pe un pat de pietris, la o adancime de 80 cm in sol. Impuritatile ramase sunt eliminate in sol, impreuna cu excesul de apa, prin evaporare si prin absorbtia acestora de catre plante.

Materia solida care ramane in fosa septica este scoasa cu ajutorul unei vidanje, care prin intermediul unul tub extrage namolul depus. Fosele septice sunt proiectate astfel incat vidanjarea sa se realizeze odata la 1-3 ani, dar in functie de consumul de apa, aceasta se poate realiza si mai des. Pentru o vidanjare mai rara se recomanda folosirea bioactivatorilor, adica microorganisme care actioneaza asupra materiei solide din fosa septica, o digera si rezulta namolul care se depune pe fundul acesteia, dar in cantitati mult mai mici. Astfel, dispar mirosurile neplacute din jurul casei, sunt eliminate in sol mai putine bacterii, iar vidanjarea se poate face la intervale de timp mai mari sau se poate renunta definitiv la aceasta.

Este important de stiut ca fosele septice nu ingheata iarna deoarece in interiorul lor are loc un proces biologic de fermentare in urma caruia se degaja caldura. Si, poate cel mai important aspect, o fosa septica nu este o optiune, ci o necesitate.

Pin It on Pinterest

Share This