Sursa foto: https://ioanabirzan.ro/

Daca doriti sa folositi retinol, dar la cea mai mic contact cu pielea aceasta se irita, exista o solutie si pentru acest lucru. Retinolul este o substanta anti-imbatranire pe care pielea sensibila nu il accepta, drept pentru care apar iritatiile.

Asta nu inseamna ca trebuie sa renuntati la puterile pe care le are impotriva imbatranirii. Retinolul poate fi prea puternic pentru folosire, dar un derivat al acestuia ar fi o varianta mai buna, fiind mai bland.

Chiar daca se crede contrariul retinolul este inofensiv si prietenos cu pielea sensibila din varii motive:

Ce este palmitat retinil:

Retinil palmitatul este cea mai blanda forma a vitaminei A. este produsa cu retinol si acid palmitic. Arborele genealogic arata asa:

Palmitat retinil → retinol → retinaldehida → acid retinoic

Dupa cum puteti vedea, retinil palmitatul este cel mai indepartat de acidul retinoic. Acidul retinoic este forma activa a vitaminei A. Toate formele de retinoid trebuie transformate in aceasta pentru a actiona impotriva ridurilor.

Retinaldehida este cea mai eficienta deoarece conversia se face doar intr-un singur pas. Retinil palmitatul, pe de alta parte, trebuie intai sa fie transformat in retinol si apoi in acid retinoid.

Acest proces de conversie face ca palmitatul de retinil sa fie mai bland decat celelalte forme de retinoizi. Dar partea negativa este ca actioneaza mai greu.

Ce face palmitatul retinil pentru piele?

Retinilul este un retinoid si, la fel ca toti ceilalti, lupta impotriva imbatranirii premature in 3 moduri diferite.

  • Distruge radicalii liberi
  • Imbunatateste nivelul de colagen
  • Accelereaza procesul de exfoliere celulara

Dar, face acest lucru foarte incet. Este nevoie de timp pentru a vedea unele rezultate. Este vorba de luni, nu de zile. De aceea este recomandat pentru persoanele cu piele sensibila, care nu pot tolera o alta forma de retinoizi.

Efectele adverse ale palmitatului de retinil

Palmitatul de retinil este un retinoid, deci are toate beneficiile si efectele secundare ale retinoizilor.

Chiar daca este cea mai delicata forma, trebuie sa il folositi incetul cu incetul. O data sau de doua ori pe saptamana la inceput si apoi il puteti aplica de mai multe ori. Folosirea prea deasa duce la aparitia iritatiilor.

Asigurati-va ca orice produs folosit se gaseste in tuburi si sticle opace, etanse la aer. Ca si ceilalti retinoizi, isi pierde din eficacitate atunci cand este expus la aer si lumina.

Este periculos palmitatul de retinil din protectia solara:

Acum cativa ani a aparut o informatie conform careia palmitatul de retinil din produsele de protectie solara provoaca cancer. Ca dovada pentru aceasta informatie aveau un studiu din Programul National de Toxicologie. Oamenii de stiinta au tratat soareci cu doze mici de palmitat de retinil si i-au expus la lumina UV. Ei au descoperit ca acesti soareci au dezvoltat tumori ale pielii mai rapid decat cei tratati cu o crema de control. Dar acest studiu nu a fost efectuat pe om, deci nu se stie daca rezultatul ar fi acelasi sau nu. Soarecii folositi in studiu apartin unei specii care este foarte susceptibila la cancer de piele atunci cand este expusa la lumina UV, chiar daca nu sunt tratati cu palmitat de retinol.

Dr. Wang spune ca „palmitatul de retinil functioneaza in interiorul pielii ca fiind doar o componenta a unei retete antioxidante complete. De exemplu, atunci cand o protectie solara cu palmitat de retinil este aplicata pe piele, un numar de antioxidanti lucreaza impreuna pentru a atenua riscul de formare a radicalilor liberi. Daca este studiat singuri – in afara acestui mediu – proprietatile sale antioxidante pot fi rapid epuizate, permitand producerea de radicali de oxigen”.

Acesti radicali de oxigen pot provoca cancer (si riduri). Dar toti avem o multime de antioxidanti in organism care sa ii neutralizele. Studiile arata ca atunci cand este folosit in produsele de protectie solara, palmitatul de retinil este sigur.

Pin It on Pinterest

Share This