Sursa foto: https://ghidcancer.ro/

Numele vitaminei E se refera in mod colectiv la un grup de compusi cu trasaturi specifice antioxidante. Exista in total 8 forme, clasificate in doua diviziuni majore:

  1. Tocoferolii – acestia constau in patru tipuri de compusi ai vitaminei E: Alfa, beta, gamma si delta. Acestea se disting prin caracteristicile lor, care sunt variatii chimice ale structurii lor – numarul de grupari de metil si locatia acestora.
  2. Tocotrienolii – acestia exista ca trei legaturi nesaturate, dar au aceeasi structura ca tocoferolii. Tocotrienolii sunt formati din compusi alfa, beta, gamma si delta, fiind toate mai permeabile la membranele celulare, ca rezultat al legaturii lor.

Alfa-tocoferolul este singura forma cunoscuta pentru satisfacerea majoritatii nevoilor umane. Este forma dominanta a vitaminei E continuta de serul nostru. Functioneaza cel mai bine in neutralizarea radicalilor pe baza de oxigen, in timp ce radicalii liberi bazati pe azot sunt tratati cu tocoferol gamma.

Vitamina E exista in mod natural in multe tipuri de alimente, inclusiv in ulei de canola, migdale, arahide, ulei de masline si margarina. Alte surse de vitamina E sunt legumele cu frunze, cerealele si carnea. Se regaseste si sub forma de supliment alimentar, iar in cele mai multe cazuri se gaseste prelucrata in alimente.

Ce face vitamina E?

Functia sa principala este de a proteja celulele de efectele negative ale radicalilor liberi, adica moleculele produse atunci cand organismul oxideaza alimentele sau cand celulele sunt expuse la substante nocive, cum ar fi radiatiile si fumul de tutun. Fara vitamina E, acesti radicali devin factori predispozanti la boli precum cancerul si bolile de inima, printre altele. Consumate pentru propietatile sale antioxidante, suplimentele de vitamina E ar putea sa nu ofere aceleasi beneficii ca antioxidantii naturali care se regasesc in alimentele pe care le consumam.

Semne ale deficitului de vitamina E

Deficitul de vitamina E, cunoscut si sub numele de hipovitaminoza E, apare foarte rara, dar atunci cand apare este un motiv de ingrijorare. Incapacitatea de a consuma aceasta vitamina duce la o deficienta care poate provoca probleme la nivelul nervilor, printre alte probleme.

Semne si simptome ale deficitului de vitamina E

  • Un raspus imun slab, care rezulta un risc crescut de a dezvolta mai multe complicatii de sanatate.
  • Vedere slaba, provocata de distrugerea radicalilor liberi in celulele oculare.
  • Probleme musculare, cum ar fi scaderea muschilor din cauza degenerarii sparturilor musculare si a membranei plasmatice, ambele fiind esentiale pentru muschii intacti si puternici.
  • Echilibrul slabit cauzat de complicatiile neurologie. Cand nervii degenereaza, este posibil sa va confruntati cu pierderea echilibrului, slaba coordonare si dificultati cognitive.
  • Anemie hemolitica, ca urmare a deteriorarii celulelor rosii din sange.
  • Caderea parului si probleme ale pielii.
  • Alte simptome care includ probleme digestive si infertilitate masculina.

Cauzele aparitiei deficitului de vitamina E

In afara de o dieta neadecvata, exista si alte situatii in care poate aparea deficitul de vitamina E:

  • Deficienta exista la copiii cu o greutate mica la nastere. Acest lucru se intampla de obicei in cazul nasterilor premature, in special la copiii cu greutatea sub 3,5 kg. aceasta deficienta si nevoile acesteia trebuie evaluate de un medic pediatru sau de un neontolog si nu trebuie ignorate.
  • Tulburari legate de metabolismul grasimilor pot cauza, de asemesea, deficienta de vitamina E. Ataxia este o tulburare genetica caracterizata prin lipsa de vitamina E. Persoanele cu aceasta afectiune au capacitatea slaba de a absorbi vitamina E. Poate duce la aparitia afectiunilor neurologice.
  • Anumite afectiuni precum boala Crohn, boala hepatica, fibroza chistica si insuficienta pancreatica exocrina cauzeaza, de asemenea, deficit de vitamina E. Acest lucru are legatura cu absorbtia slaba a grasimilor. Sucurile grase sunt necesare pentru absorbtia fara intrerupere a vitaminei E. Daca aveti oricare dintre problemele malabsorbante de mai sus, organismul vostru nu va absorbi bine grasimile alimentare si vitamina E.

Metode de prevenire si tratament

Desi apare foarte rar, deficitul de vitamina E poate fi o problema foarte grava.

Din fericire, este usor de prevenit prin consumul de alimente cu cantitati suficiente de vitamina E sau prin suplimente alimentare.

Uleiul vegetal, boabele integrale, fructele cu coaja lemnoasa, fasolea uscata, gelbenusurile de ou, legumele cu frunze verzi si semintele sunt doar cateva dintre sursele de hrana pe care le puteti folosi pentru a preveni si a trata deficienta de vitamina E.

Consultati medicul pentru recomandari suplimentare si doze corecte de vitamina E.

Pin It on Pinterest

Share This