Sursa foto:https://pixabay.com/ro/crezut-idee-inovare-imaginatia-2123971/

Daca locuiti intr-o zona fara canalizare, ar fi indicat sa va montati o fosa septica pentru tratarea apelor uzate din locuinta, in conditii de siguranta si igiena. Pentru a evita eventualele probleme si pentru o durata de viata indelungata fosei septice, trebuie sa respectati anumite reguli de utilizare si intretinere.

In ce loc se poate construi o fosa septica? Este probabil prima intrebare a cuiva care si-a propus sa aiba o fosa septica. Aceasta se poate monta in curte, in apropierea casei, dar e bine sa se evite urmatoarele zone:

 • In spatiile unde masinile pot compacta solul;
 • In zonele in care cresc copaci cu radacini puternice ce pot deteriora fosa sau tevile din campul de drenaj;
 • Langa surse de apa potabila sau lacuri;
 • In zone inundate sau care prezinta risc de inundatii – componentele fose se pot deteriora;
 • In pante abrupte sau in zonele cu sol uscat – apa care se scurge trebuie sa stea o perioada in sol pentru o descompunere optima;
 • Langa cladiri care pot fi supuse reparatiilor.

Odata montata fosa septica, proprietarul trebuie sa ii asigure o mentenanta corespunzatoare pentru a functiona asa cum trebuie. La o perioada de 1-3 ani aceasta trebuie inspectata pentru a depista eventualele probleme si pentru a vidanja materiile solide care s-au acumulat in timp si pe care bacteriile nu le-au putut descompune. Daca vidanjarea nu este efectuata la intervale de timp potrivite, exista riscul ca fosa septica sa nu mai poata trata deseurile menajere, urmand ca acestea sa ajunga in campul de drenaj si ulterior in sol. Acest lucru poate cauza cheltuieli in plus si exista riscul ca panza freatica sa se contamineze. Daca panza freatica se contamineaza, sanatatea celor din jur este afectata, iar mediul inconjurator are de suferit. In plus, pentru o vidanjare corecta este important sa se apeleze la oameni specializati in asta.

Pentru a evita vidanjarea deasa se pot introduce in fosa septica bioactivatori – microorganisme care digera materia solida din fosa septica si o transforma in namol sau o pot elimina complet. Astfel, procesul de vidanjare se realizeaza mai rar si se reduc costurile de intretinere. Actiunea bioactivatorilor poate fi intrerupta sau chiar stopata in intregime din cauza produselor de curatenie si a cosmeticelor pe care le folosim si care ajung in fosa septica. De aceea, ar fi ideal sa renuntam la produsele conventionale si sa incepem sa apelam la cosmetice si produse pentru curatenie ecologice.

Un alt factor care poate afecta fosa septica este consumul de apa. Un consum mare de apa reduce timpul de decantare a metalelor solide si poate afecta procesul biologic de epurare a apei murdare. Prin urmare, o mare cantitate de materie solida poate ajunge in campul de drenaj. Este indicat sa nu se consume apa in mod excesiv si sa se repare tevile si garniturile care pot prezenta surgeri, iar apa care se scurge in sol trebuie directionata departe de fosa septica pentru a nu fi afectata permeabilitatea solului.

Aceste probleme nu apar intamplator, ci sunt anumite semne care ne avertizeaza ca ceva nu este in regula cu fosa septica:

 • Baleteste apa deasupra campului de drenaj;
 • Exista multe plante deasupra campului de drenaj deoarece este un surplus de apa pe care acestea il absorb;
 • Se scurge greu apa de la chiuveta;
 • Refulari ale canalizarii in baie;
 • Mirosuri neplacute in casa si in jurul casei;
 • Alge care cresc in exces in islazurile din apropiere.

Pin It on Pinterest

Share This