Sursa foto: https://pixabay.com/ro/robinet-f%C3%A2nt%C3%A2n%C4%83-dozator-de-apa-1684902/

 

Panza freatica reprezinta stratul de apa cel mai apropiat de suprafata solului, mai exact apa pe care noi o folosim pentru consum si alte nevoi. Principala problema cu care se confrunta omenirea este infestarea panzei freatice. Principalii factori care duc la acest lucru sunt:

  • Toaletele din mediul rural si haznalele. Conform unor studii, 4,5 milioane de locuinte din Romania au grupul sanitar in curte. Continutul haznalelor, din cauza constructiei improprii, se poate scurge foarte usor, iar bacteriile si substantele toxice ajung in panza freatica.
  • Sursele subterane de combustibil lichid ale caror rezervoare pot avea fisuri. Acestea sunt foarte greu de depistat, iar rezultatul este acelasi, devastator pentru panza freatica si, ulterior, pentru organismul uman.
  • Substantele chimice folosite in agricultura, insecticide si pesticide conventionale, folosite chiar si in zonele din jurul casei. Toate acestea ajung in sol in timpul ploilor si apoi in panza freatica, desigur cu aceeasi destinatie finala: organismul uman. In plus, odata cu topirea zapezilor, sarea care a fost aruncata pe carosabil pentru a preintampina accidentele de masina, va fi absorbita in sol, ajungand in final tot in panza freatica.

Pentru a putea preveni infestarea panzei freatice cu orice substanta nociva ce poate ajunge la ea, este important sa luam cateva masuri de siguranta, mai ales ca singurii afectati vom fi noi. Ar fi ideal sa folosim insecticide si pesticide ecologice, care odata ajunse in sol sa nu afecteze panza freatica. Daca traim la casa sau in mediul rural si avem o hazna, aceasta trebuie intretinuta incat sa nu prezinte fisuri si golita de cate ori este nevoie, pentru a evita eventualele scurgeri in sol care pot avea loc mai ales atunci cand haznaua este mai mult decat plina.

Pin It on Pinterest

Share This