Ghimbirul, cunoscut local și sub denumirea de piper alb, este foarte folosit in Asia, dar în ultimii ani a devenit extrem de popular și în rândul românilor, datorită beneficiilor pe care le are asupra sănătății. În România, ghimbirul este folosit cel mai adesea în ceai, limonade și prăjituri. Îți prezentăm, în continuare, 6 dintre cele mai importante beneficii ale ghimbirului asupra organismului uman.

Întărește sistemului imunitar

Ghimbirul contribuie din plin la întărirea sistemului imunitar. Ghimbirul dintr-un ceai ne încălzește corpul într-o zi foarte friguroasă de iarnă. Dacă se întâmplă să facem o răceală ușoară sau să ne molipsim cu o gripă, ghimbirul accelerează procesul de transpirație și, astfel, ne ajută să scăpăm mai repede de microbi.

Rol antiinflamator

Ghimbirul proaspăt conține gingerol, o substanță cu puternic efect antiinflamator. Unele dintre efectele osteoartritei și artritei reumatoide, două afecțiuni foarte răspândite la nivel global, care afectează articulațiile, pot fi tratate cu ajutorul ghimbirului. De exemplu, cei diagnosticați cu osteoartrită și artrită reumatoidă înregistrează dureri mai mici și îmbunătățiri ale mobilității lor, dacă au grijă să consume regulat ghimbir.

Luptă cu febra musculară

Ghimbirul este extrem de util dacă ai exagerat cu exercițiile în sala de forță și contribuie direct la stoparea apariției febrei musculare. Tot ce ar fi bine să faci după ce simți că ai tras prea mult de fiare este să bei un ceai de ghimbir, care va calma mușchii obosiți și nu va lăsa durerea să se instaleze. Un studiu publicat în 2010 a arătat că subiecții care au consumat zilnic 2 grame de ghimbir, vreme de 11 zile consecutiv, au experimentat o amelioare semnificativă a durerilor în timp ce făceau exerciții fizice pentru coate.

Scut anticancer

Gingerolul, care este responsabil și cu gustul special al ghimbirului, pare să aibă efecte directe în tratamentul și prevenția mai multor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul colorectal și cancerul ovarian, conform mai multor studii internaționale prezentate în ultimii ani. Totodată, anumite cercetări au evidențiat că, în cazul cancerului ovarian, gingerolul cauzează moartea celulelor dăunătoare.

Fără dureri și arsuri stomacale

Ghimbirul face adevărate minuni asupra felului în care funcționează stomacul uman. Astfel, ghimbirul stimulează digestia și pofta de mâncare, tratează indigestia cronică și elimină senzațiile de arsură, care pot fi destul de neplăcute, mai ales pentru femeile gravide. Pentru un stomac sănătos îți recomandăm să introduci ghimbirul în alimentație, indiferent dacă îl preferi în ceai sau sub formă de condiment.

Menține sănătatea creierului

Apariția bolii Alzheimer, o afecțiune degenerativă progresivă a creierului, care afectează circa 8% dintre vârstnicii de peste 65 de ani, potrivit organizației neguvernamentale Societatea Română Alzheimer, poate fi prevenită cu ajutorul ghimbirului. Anumite studii internaționale au subliniat că ghimbirul îmbunătățește funcționarea creierului și contribuie la antrenarea memoriei.

Pin It on Pinterest

Share This