Sursa foto: http://skinpen.com/

Cea mai abundenta proteina din corpul uman, colagenul, este si principala componenta a tesutului conjunctiv, cum ar fi tendoanele, ligamentele, cartilajul, oasele si vasele de sange.

Pe masura ce imbatranim, structura de sprijin a pielii bogata in colagen – cunoscuta sub numele de derma – se schimba. Activitatea celulelor fibroase responsabile de producerea colagenului incetineste, ceea ce duce la modificari ce fac pielea sa para batrana.

Productia de colagen in articulatiile noastre incetineste si odata cu varsta, ceea ce poate duce la aparitia osteoartritei. Si colagenul scazut la nivelul oaselor este un factor cheie in declansarea osteoporozei. Cantitatea de colagen determina numarul de locuri de legare a mineralelor osoase. Daca exista un continut scazut de colagen, osul devine mai fragil si creste riscul de fracturi.

Cresterea colagenului

Pentru a combate problema scaderii nivelului de colagen, trebuie sa crestem activitatea celulelor producatoare de colagen. Una dintre cele mai bune metode de a face acest lucru este utilizarea unui produs special din acidul ortosilicic stabilizat cu siliciu-colina (ChOSA). Intr-un studiu, femeile cu semn de imbatranire a pielii, care au primit zilnic 10mg de ChOSA, au inregistrat o imbunatatire cu 30% a liniilor fine, o crestere a elasticitatii pielii cu 55% si o reducere a unghiilor si parului fragil.

ChOSA a demonstrat, de asemenea, beneficii in sustinerea sanatatii oaselor. Intr-un studiu detaliat al femeilor aflate la postmenopauza cu densitate osoasa scazuta, ChOSA a reusit sa creasca continutul de colagen al oaselor cu 22% si sa creasca densitatea osoasa cu 2%. Doza folosita a fost de 6-10mg/zi.

Flavonoidele sunt critice

Flavonoidele sunt pigmenti de plante care sustin nivelurile sanatoase de colagen. Sunt deosebit de benefici pigmentii cu nuanta albastra sau violet – antocianidinele si PCO (scurte pentru oligomerii proantocianidinici) – care se gasesc in struguri, afine, scoarta de pin si extracte din seminte de struguri.

Printre beneficiile lor se numara:

  • Au capacitatea de a reticula fibrele de colagen, consolidand reticularea naturala ce formeaza matricea de colagen a tesutului conjunctiv.
  • Acestea inhiba distrugerea structurilor de colagen prin enzimele secretate de celulele albe din sange in timpul inflamatiilor.

Pentru a profita de aceste flavonoide, cresteti aportul de fructe de padure consumate. Suplimentati cu un extract bogat in PCO, cum ar fi semintele de struguri sau coaja de pin – 50-150mg/zi – pentru suport general.

Pin It on Pinterest

Share This