Sursa foto: https://pixabay.com/ro/home-cl%C4%83dire-re%C5%9Fedin%C5%A3%C4%83-arhitectura-1353389/
Este necesar ca fosa septica sa fie intretinuta pentru a functiona corespunzator si pentru a preveni aparitia problemelor, iar acest lucru include si vidanjarea. Acest proces presupune golirea fosei cu ajutorul unei masini speciale, vidanja. In mod normal, vidanjarea fosei septice se face la 1-3 ani, in functie de numarul de persoane care locuiesc in casa respectiva. Procedeul dureaza in jur de 45 minute, iar preturile difera in functie de marimea fosei.
In timpul vidanjarii poate fi necesara schimbarea unor filtre sau a unor portiuni de teava, lucru care va costa in plus. Pretul intregului procedeu poate incepe de la 30 lei/m3 si poate creste in functie de distanta pe care se deplaseaza masina, dar si de dimensiunile fosei.
Este important de stiut ca folosirea bioactivatorilor pentru fosa septica, la care se adauga produse complementare ecologice (produse de curatenie, cometice si detergenti), va reduce numarul de vidanjari necesare, pana la jumatate. In plus, bioactivatorii ajuta si la curatarea conductelor de canalizare din casa, fara a mai fi nevoie de interventii mecanice. Astfel, in loc sa faceti acest procedeu in fiecare an, se poate repeta la doi ani sau chiar mai rar, in functie de numarul de persoane din casa. In concluzie, este mult mai rentabil sa folositi bioactivatori, decat sa cresteti numarul de vidanjari, mai ales ca acestia contribuie la cresterea rezistentei fosei septice in timp.
Vidanjarea nu trebuie privita ca pe un proces optional, ci este ceva esential. O fosa septica nevidanjata si neingrijita duce la:
- Emanarea unor mirosuri imposibil de respirat in mediul de langa casa
- Apa care balteste pe langa tevile de drenaj din sol
- Scurgerea cu greu a apei de la toaleta
- Mirosuri urate in casa.