Sursa foto: https://pixabay.com/ro/

Aduceti fructe si legume proaspete acasa, le pastrati in frigider si va intrebati ce puteti face pentru a nu se strica in cateva zile. In mare parte, de vina este felul in care le depozitati. Pentru a pastra legumele si fructele proaspete mai mult timp, amintiti-va de aceste sfaturi.

Fructele si legumele nu rezista bine impreuna. Nu le pastrati impreuna intr-un sertar din frigider sau unele langa altele in camara. De ce? Multe fructe produc gaz de etilena, care functioneaza ca un hormon de maturare si poate accelera deteriorarea.

Legumele trebuie sa respire. Faceti gauri in pungile de plastic in care le depozitati sau pastrati-le in pungi pe care le-ati mai folosit.

O punga de plastic etansa este cea mai proasta alegere pentru depozitarea legumelor, potrivit lui Barry Swanson, profesor emerit al stiintei alimentelor de la Universitatea de Stat din Washington. Nu legati pungile strans. Acestea au nevoie de spatiu pentru ciculatia aerului daca nu, se vor strica mai repede.

Nu spalati produsele pana nu sunteti gata sa le mancati. Spalarea fructelor sau a legumelor inainte de depozitare creste sansa ca acestea sa se strice mai repede, deoarece umezeala incurajeaza cresterea bacteriilor, spune Amanda Deerig de la Universitatea Purdue.

  1. Usturoiul – depozitati-l la temperatura camerei intr-un recipient deschis, pentru a permite circulatia aerului. Nu scoateti cojile care il protejeaza pana nu il folositi. Il puteti depozita langa ceapa.
  2. Ceapa – se poate depozita in sosete vechi, legand cate un nod intre fiecare ceapa. Se pastreaza la temperatura camerei. De asemenea, poate fi depozitata langa usturoi pe un raft in debara, dar trebuie pastrata departe de cartofi. Nu le puneti in frigider. Umiditatea si temperaturile scazute vor determina inmuierea cepei, iar depozitarea in locuri intunecate ajuta la mentinerea gustului.
  3. Cartofii – se pastreaza in loc intunecat si racoros, dar nu la frigider. Aerul rece si umed din frigider determina transformarea amidonului in zaharuri, care ii pot afecta gustul si textura. Se pastreaza in pungi de hartie – mai potrivite decat cele de plastic, in camara. Se tin departe de ceapa sau unele fructe, cum ar fi merele, care elibereaza un gaz de etilena, ceea ce poate duce la aparitia viermilor.
  4. Sparanghelul – Cooks Illustrated a testat 4 moduri de depozitare a sparanghelului, iar cel mai bun mod a fost taierea unui centimetru din capatul tulpinilor si asezarea acestora intr-o cantitate mica de apa, acoperit cu o punga de plastic, in frigider. Acesta ramane proaspat timp de 4 zile. Inainte de utilizare se taie putin din capete.
  5. Morcovii – mai intai se taie varfurile verzi (acestea trag umezeala si morcovii se pot strica mai repede). Morcovii taiati, necuratati, pot fi depozitati in frigider intr-o punga deschisa, timp de 2 saptamani. De asemenea, pot rezista mai bine daca sunt scufundati intr-un recipient bine umplut cu apa. Schimbati frecvent apa.
  6. Varza de Bruxelles – rezista mai mult daca tineti cotorul in apa. Daca le cumparati varsate, le puteti pastra in frigider, intr-o punga, in sertarul de legume. Indepartati frunzele exterioare inainte de consum. Cu cat sunt depozitate mai mult, cu atat vor avea o aroma mai puternica.
  7. Castravetii – nu le plac temperaturile scazute, iar temperaturile mai mici de 10 grade ii fac sa se petreaca mai repede, potrivit cercetatorilor de la Universitatea din California, Davis. Daca trebuie sa ii pastrati la frigider, nu o faceti mai mult de 3 zile. Castravetii sunt, de asemenea, sensibili la gazele de etilena, deci trebuie sa ii tineti departe de banane, pepeni si rosii.
  8. Telina – pentru a o pastra tare, pastrati-o la frigider impachetata bine in folie de aluminiu, nu in folie de plastic, astfel incat gazul de etilena pe care il produce sa poata iesi. Impachetati bine dupa fiecare folosire. Daca vrei sa o pastrati taiata in felii, o puteti tine ca pe morcovi, scufundata intr-un recipient cu apa.
  9. Rosiile – se depoziteaza sus sau jos? In frigider sau in debara? Dezbaterea continua, dar expertul in tomate din Carolina de Nord, Craig LeHoullier, autorul „Epit Tomatoes”, sustine depozitarea partiala a tomatelor in conditii normale, in revista Cook Illustrated din 2008. Umezeala din frigider ar putea provoca o deteriorare mai rapida a rosiilor, dar depinde de soiul acestora. Atata timp cat rosiile sunt perfect coapte, cateva zile in frigider nu ar trebui sa le afecteze aspectul sau aroma. Se pot depozita pe o farfurie pe ultimul raft al frigiderului. Lasati rosiile sa ajunga la temperatura camerei inainte de servire.
  10. Bananele – rupeti bananele si infasurati fiecare banana in folie de plastic. Acest lucru va reduce emisiile de gaz etilen, iar bananele vor fi mai rezistente. Odata ce bananele sunt coapte pe deplin, le puteti depozita in frigider. Temperaturile scazute le impiedica sa se coaca in continuare.

Pin It on Pinterest

Share This