Balonarea si ameliorarea ei prin adoptarea unei diete sanatoase
Viata omului modern se desfasoara in acest cerc vicios format din: dieta dezechilibrata, sedentarism, stres – motive serioase pentru afectiuni digestive precum balonarea si constipatia.
Chiar daca este un simptom suparator, balonarea nu este luata prea in serios. Balonarea este intalnita ca simptom frecvent si in sindromul de colon iritabil, ea fiind localizata difuz sau in anumite zone ale abdomenului.
Principalele cauze ale balonarii sunt:
- Intolerantele alimentare precum intoleranta la gluten si/sau lactoza. Diagnosticul de intoleranta nu se pune dupa ureche sau doar ca am auzit ca e la moda sa scoatem una sau doua grupe alimentare din meniul zilnic, ci doar duapa analize riguroase si consultarea medicului.
- Excesul de mancaruri procesate, prajeli, foietaje, mancaruri grele si grase cu sosuri si rantasuri, dulciuri, bauturi carbogazoase, alcool (in special bere); mancatul dezordonat, fara ore fixe de masa, cu mese tarzii si foarte concentrate caloric; exces de carne si branzeturi in defavoarea pestelui, fructelor, legumelor si a alimentelor cu continut ridicat de fibre.
- Asocierea gresita a alimentelor incompatibile ca metoda de digerare risca blocarea digestiei, cu toate consecintele ei negative asupra sanatatii. Stomacul omului nu poate prelucra mai mult de un aliment concentrat odata, or, orice aliment care nu este fruct sau leguma este mancare concentrata. Fiecare aliment este digerat diferit si cu viteze diferite, datorita specificitatii enzimelor digestive. Una din cele mai indigeste asocieri este alaturarea produselor din carne cu lactatele. In contact cu aciditatea sucului gastric, proteina cazeinica din lapte precipita, formand un invelis izolator pe bolul din carne, aceasta neimaputand fi digerata.
Principalele masuri pe care trebuie sa le adoptam pentru ameliorarea sau disparitia starii de balonare
- In caz de intolerante, sub supervizarea medicului sau nutritionistului vor fi scoase din dieta alimentele responsabile. Atentie insa, meniul trebuie facut de asa maniera incat sa acopere deficitul de nutrienti rezultat in urma eliminarii acestor grupe de alimente.
- Suplimentarea consumului de legume verzi, proaspete sau fierte, fructe coapte de sezon, cereale integrale.
- Adoptati un orar de masa potrivit stilului de viata personal, cu mese regulate si la ore fixe, in numar de minim 3. Nu mancati cu 2-3 ore inainte de a merge la culcare.
- Asociati corect alimentele, fara combinatii indigeste precum: cartofi – carne/orez-carne/paste-carne/lactate-carne sau toate grupele alimentare consumate la aceeasi masa.
- Fructele se consuma teoretic o data pe zi, pe stomacul gol sau intre mese si nu in asociere cu alte alimente.
- Pregatirea alimentelor sa se faca numai prin coacere la cuptor/abur/fierbere, renuntarea la pregatirea carnii sau a pestelui prin prajire, fara sosuri complicate, pane-uri si grasimi in exces.
- Tineti cont de afectiunile de care suferiti, de recomandarile medicului si de interactiunile dintre alimente si medicamente
- Mergeti mai mult pe jos si respirati adanc in spatii curate, inverzite, aceste plimbari avand efect pozitiv de combatere a stresului, cu impact benefic asupra afectiunilor digestive.
- Suplimentati cantitatea de fibre prin consumul de seminte de in, de psyllium, patrunjel, chimen, oregano, coriandru si argila, avand rezultate maxime si in detoxifierea Fibrele din aceste seminte se comporta asemenea unui burete odata ajunse in intestin: se umfla, absorb substantele toxice, stimuleaza peristaltismul si usureaza tranzitul intestinal, eliminand constipatia. Fibrele au capacitate mare de legare a apei, se umfla in stomac si creeaza mai rapid senzatia de satietate, combatand astfel obezitatea. In acelasi timp, in colon se formeaza un gel care are capacitatea de a retine substantele toxice si iritante, ceea ce reduce incidenta cancerului de colon si a bolii diverticulare. Actiunea fibrelor este pur mecanica, deoarece organismul nu le asimileaza, acestea fiind utilizate doar ca laxativ in constipatie. De asemenea, fibrele din semintele de in si psyllium ajuta la detoxifierea intregului organism si intensifica procesele de eliminare – element important atat in constipatie, cat si in curele de slabire.
- Si, foarte important: beti apa!!!
Voi va confruntati cu aceste doua probleme? Daca da, cum le combateti ?
la mine greseala era la apa si la miscare. Suficient sa le dau o mai multa importanta si s-a vazut diferenta – niste lucruri atat de banale si firesti, dar atat de neglijate astazi….