Cine nu a auzit de Dieta Dukan? Cu siguranta fiecare dintre noi am avut macar o prietena, o colega sau o verisoara care a incercat aceasta super dieta. Cel mai important, popularitatea acestei metode este dictata nu de numarul de mentiuni in social media si pe site-uri de specialitate, ci de numarul de review-uri pozitive, scrise de persoane care au urmat-o si garanteaza ca functioneaza.
Dieta Dukan se numara printre cele mai populare diete ale tuturor timpurilor. Incercata de numeroase vedete si chiar de regalitate – Kate Middleton insasi a vorbit despre increderea pe care o are in aceasta metoda – dieta Dukan este considerata de multi printre cele mai importante trenduri in materie de nutritie si lupta cu kilogramele in plus din ultimul secol.
Care este povestea dietei Dukan? Sa ne intoarcem la origini
Dieta Dukan a fost creata de nutritionistul francez cu acelasi nume, Dr. Pierre Dukan in urma cu aproape 30 de ani. Poate va intrebati de ce a durat atat de mult ca aceasta metoda sa capete popularitatea pe care o merita. Raspunsul este simplu, interesul la nivel mondial pentru metode de tinere sub control a ceea ce astazi poate fi considerat o epidemie – kilogramele in plus – nu era acelasi in urma cu 30 de ani.
Tradusa in limba engleza abia in urma cu 6 ani, in 2010, Dieta Dukan a reusit sa devina un adevarat fenomen la nivel global.
Pierre Dukan, creatorul dietei si-a construit cariera pe medicina generalista pana cand s-a confruntat cu primul caz de obezitate din cariera sa. Incercarea sa de a ajuta acest pacient sa isi recapete starea de sanatate s-a transformat in 20 de ani de cercetari in domeniul pierderii sustinute in greutate.
Cum functioneza si cate kilograme poti pierde?
Dieta Dukan este o dieta atipica, in sensul ca nu promoveaza infometarea si nici nu ofera solutii simple dupa modelul unor diete de altfel periculoase precum cea cu supa de varza. Dieta conceputa de doctorul francez Pierre Dukan se inspira din dietele bazate pe consum mare de proteine si se desfasoara sub forma unui program in 4 faze. Ideea din spatele dietei este un meniu bogat in proteine, satios dar sarac in calorii.
Dieta Dukan este una dintre putinele diete care tin cont de pericolul prea putin studiat al efectului de yo-yo. Efectul de yo-yo este tendinta organismului de a pune la loc kilogramele pierdute atunci cand se revine la o alimentatie normala. Pentru a impiedica acest fenomen, Pierre Dukan a conceput o a 4-a faza a dietei, faza care trebuie respectata pe perioada nedeterminata.
La intrebarea cate kilograme poti pierde, raspunsul tine de un numar mare de factori variabili precum varsta, greutatea initiala, stilul de viata si obiceiurile alimentare, etc. Important de retinut este faptul ca dieta Dukan nu este o dieta pentru cei care doresc sa slabeasca din considerente strict estetice ci pentru cei care doresc sa isi gaseasca greutatea ideala, sa o atinga si sa o pastreze.
Dieta Dukan – un plan de slabit in pasi clari, usor de urmarit
1 Faza de atac
Faza de atac, sau faza de proteina pura este prima faza a dietei Dukan si dureaza intre 3 si 10 zile, in functie de numarul de kilograme pe care doreste sa il piarda fiecare persoana. In aceasta faza se consuma carne, peste, fructe de mare si lactate degresate.
2 Faza de croaziera
Similara cu faza de atac, in aceasta faza sunt reintroduse gradual legumele. In aceasta faza nu sunt permise legumele care contin amidon.
Primele doua faze se alterneaza pana la atingerea greutatii dorite. Pierderea in kilograme estimata este de maxim 1 kg/ saptamana.
3 Faza de consolidare
In faza de consolidare se reintroduc treptat toate celelalte grupe de alimente, pentru a evita efectul de yo-yo. Pentru fiecare kilogram pierdut, se tin 10 zile de faza de consolidare pentru fiecare kilogram pierdut.
4 Faza de stabilizare
In aceasta faza se mananca normal, respectand doar doua reguli:
- – trebuie sa existe o zi pe saptamana cand meniul este conform fazei de atac, respectiv se mananca doar proteine
- – trebuie sa se consume 3 linguri de ovaz si tarate zilnic
Care sunt avantajele si dezavantajele dietei Dukan?
Pana acum nu am facut decat sa laudam dieta Dukan – pe buna dreptate din multe considerente. Cu toate acestea, orice solutie pentru slabit care promite rezultate garantate trebuie privita cu scepticism, in mod special pe o piata in care se castiga sume frumoase din promovarea unor astfel de metode de slabit.
Numarul de fani ai acestei metode slabit care sunt gata sa garanteze cu probleme personala ca dieta functioneaza intr-adevar este impresionant, dar noi am mers un pas mai departe, pentru a afla parerile specialistilor.
Expertii in nutritie au realizat o lista de avantaje si dezavantaje care merita luata in considerare inainte de a incerca dieta:
Avantaje
- – pierderea in greutate este rapida initial
- – planul include in aproape toate variantele sale 20 de minute de exercitiu fizic zilnic
- – dieta este usor de urmat pentru ca ofera toate informatiile necesare astfel incat se evita confuziile
- – exista liste de alimente permise, liste de cumparaturi si numeroase site-uri si bloguri de retete speciale pentru aceasta dieta disponibile online
- – dieta include o perioada de stabilizare cu durata nederminata
- – dieta permite doua mese fara reguli pe saptamana
Dezavantaje
- – pierderea rapida in kilograme poate avea efecte mai putin placute din punct de vedere estetic. De asemenea, nutritionistii recomanda evitarea dietelor cu pierdere rapida in kilograme pentru ca acestea dezechilibreaza de obicei organismul
- – eliminarea unor grupe importante de alimente poate duce la carente nutritionale
- – desi dieta include o faza pe termen lung, pentru mentinere ea nu ofera un model de schimbare a obiceiurilor alimentare pentru o viata mai sanatoasa
- – dieta trebuie urmata in paralele cu suplimentarea cu vitamine pentru a evita deficientele periculoase de vitamine in faza 1 si 2
- – consumul excesiv de carne si ou creste colesterolul
Lista de alimente permise in dieta Dukan, pe faze
In catalogul Bioportal gasiti o selectie de alimente permise in diversele faze ale dietei, deja sortate intr-o categorie speciala dedicate dietei Dukan.
Faza de atac:
- Carne slaba – vita, sunca slaba, carne de porc fara grasime, vitel, pui, ficatei de pui, carnati din pui sau curcan fara grasime, rata salbatica
- Peste si fructe de mare – cod, halibut, hering, macrou, somon, sardine proaspete sau la conserva, surimi, ton proaspat sau la conserva, crab, homar, caracatita, crevete
- Lactate degresate: cottage cheese degresata, branza de intins degresata, lapte degresat, iaurt grecesc degresat, ricotta degresata, smantana degresata
- Oua de gaina sau rata
Faza de croaziera:
Toate alimentele din faza de atac, plus urmatoarele legume:
- – anghinare
- – muguri de fasole
- – sparanghel
- – varza de Bruxelles
- – sfecla
- – broccoli
- – varza
- – morcov
- – conopida
- – telina
- – castravete
- – vinete
- – andive
- – fasole verde
- – salata kale
- – salata verde
- – rucola
- – ciuperci
- – ceapa
- – praz
- – dovleac
- – ardei
- – ridichi
- – rubarba
- – dovleac
- – spanac
- – rosii
- – zucchini