Sursa foto: https://pixabay.com/ro/
La inceputul acestui an, Administratia pentru Alimente si Medicamente a aprobat o noua procedura pentru pierderea in greutate, prin care un tub subtire, implantat in stomac, evacueaza alimentele din organism inainte ca toate caloriile sa fie absorbite.
Unii au denumit-o ”bulimia aprobata medical” si reprezinta cea mai recenta procedura in cautarea disperata a unor noi modalitati de a stopa nivelurile in crestere ale obezitatii si diabetului de tip 2. Aproximativ o treime dintre adultii americani sunt obezi in prezent; doua treimi sunt supraponderali, iar diabetul afecteaza aproximativ 29 milioane de persoane. Alte 86 milioane de americani sufera de o boala denumita pre-diabet. Niciuna dintre solutiile propuse nu a contribuit la diminuarea acestor epidemii.
De curand, 45 de societati medicale si stiintifice internationale, inclusiv Asociatia Americana de Diabet, au solicitat ca chirurgia bariatrica sa devina optiunea standard pentru tratarea diabetului. Procedura, care pana in prezent este vazuta ca o solutie de ultima instanta, implica in primul rand capsarea, legarea sau indepartarea unei portiuni din stomac pentru a ajuta persoanele sa scada in greutate. Costa intre 11,500$ si poate ajunge pana la 26,000$, pret pe care multe planuri de asigurare nu il vor plati si care nu include costurile pentru vizitele la cabinet in scopul intretinerii si in caz de complicatii postoperatorii. Pana la 17% dintre pacienti vor avea complicatii, care pot include deficiente nutritive, infectii si blocaje intestinale.
Este lipsit de sens sa se astepte de la noi sa prescriem aceste tehnici pacientilor nostri, in timp ce orientarile medicale nu includ o alta metoda mai buna, mai sigura si cu mult mai ieftina: o dieta saraca in carbohidrati. Odata considerata o dieta capriciu, siguranta si eficienta dietei sarace in carbohidrati a fost verificata in prezent in mai mult de 40 de studii clinice pe mii de subiecti. Dat fiind faptul ca guvernul preconizeaza ca unul din trei americani (si unul din doi dintre cei de origine hispanica) va primi diagnosticul de diabet pana in 2050, este timpul sa privim mai indeaproape aceasta dieta.
Cand o persoana are diabet, nu mai poate produce suficienta insulina pentru procesarea glucozei (zahar) din sange. Pentru a reduce nivelurile glucozei, diabeticii trebuie sa mareasca insulina, fie prin luarea de medicamente care cresc productia proprie de endogen fie prin injectarea directa a insulinei. Un pacient cu diabet se poate afla pe tratament cu patru sau cinci medicamente diferite pentru a tine sub control glucoza din sange, cu un pret anual de mii de dolari.
Cu toate acestea, exista o alta modalitate mai eficienta pentru reducerea nivelurilor de glucoza: a manca mai putin din aceasta. Glucoza reprezinta produsul de degradare al carbohidratilor, care se gasesc in primul rand in grau, orez, porumb, cartofi, fructe si zaharuri. Restrictionarea acestor produse alimentare mentine un nivel scazut al glucozei. Mai mult decat atat, inlocuirea acestor carbohidrati cu proteine si grasimi sanatoase, in mod natural alimentele cele mai satioase, elimina adesea sentimentul de foame. Oamenii pot slabi fara a se infometa si chiar fara a numara caloriile.
In cadrul clinicilor noastre de obezitate, am vazut sute de pacienti care, dupa reducerea carbohidratilor au slabit si au renuntat la medicamente. Un pacient in jurul varstei de 50 de ani era zidar si era atat de afectat de diabet incat a fost nevoit sa se pensioneze. A venit la un consult iarna trecuta cu un exces de greutate de 45 kg si panicat. Isi administrase insulina conform recomandarii unui medic care i-a spus ca va trebui sa o ia pentru tot restul vietii sale. Cu toate acestea, chiar si cu acoperirea de asigurare, medicamentele costau sute de dolari pe luna, suma pe care stia ca nu si-o poate permite, la fel cum nu isi putea permite o interventie chirurgicala bariatrica.
In schimb, l-am sfatuit sa nu mai manance majoritatea meselor sale din cutii pline cu faina si cereale procesate, si sa le inlocuiasca cu carne, oua, nuci si chiar unt. In cinci luni, nivelul sau de zahar din sange a ajuns la o valoare normala, si a revenit la lucru cu jumatate de norma. In prezent, nu mai este necesar sa ia insulina.
Un alt pacient, in jurul varstei de 60 de ani, suferea de diabet tip 2 de 12 ani. Slabise 15,8 kg intr-un an urmand o dieta saraca in carbohidrati si a putut sa renunte la cele trei medicamente care includeau mai mult de 100 unitati de insulina pe zi.
Un mic studiu clinic a descoperit ca 44% dintre cei care tin diete sarace in carbohidrati au putut sa intrerupa tratamentul cu unul sau doua medicamente pentru diabet dupa doar cateva luni, fata de 11% dintr-un grup de control care a urmat o dieta cu nivel moderat de carbohidrati, saraca in grasimi, hipocalorica. Un studiu clinic similar a raportat aceste cifre ca fiind 31% in comparatie cu 0%. Si la acestea, la fel ca in cazul unui alt studiu clinic mai amplu, hemoglobina A1C, care este markerul primar pentru diagnosticul de diabet, s-a imbunatatit in mod semnificativ mai mult in cadrul dietei sarace in carbohidrati decat in cazul unei diete cu continut scazut de grasimi sau saraca in calorii. Desigur, rezultatele depind de capacitatea pacientilor de abordare a dietelor sarace in carbohidrati, motiv pentru care unele studii au aratat ca efectele pozitive se diminueaza in timp.
La conventia anuala a asociatiei din New Orleans din vara acestui an, nu s-a facut nicio referire evidenta la tratamentul sarac in carbohidrati printre sutele de conferinte si afise de sensibilizare a cetatenilor privind cercetarile de ultima ora. In schimb, am vazut numeroase prezentari ale medicamentelor costisitoare pentru problema zaharului din sange, obezitate si probleme ale ficatului, precum si proceduri medicale noi, inclusiv sistemul de drenaj al stomacului, denumit in mod tentant AspireAssist, si o alta procedura care implica ”readucerea la suprafata a mucoasei” tractului digestiv prin arderea interiorului duodenului cu un balon fierbinte.
Sarah Halberg este director medical al programului de pierdere in greutate in cadrul Universitatii Health Arnett din Indiana, profesor adjunct in cadrul scolii de medicina, director al Coalitiei pentru Nutritie si director medical al unui start-up de interventii medicale in curs de dezvoltare bazate pe nutritie. Osama Hamdy este directorul medical in cadrul programelor de diabet pentru pacientii spitalizati de la Centrul de Diabet Joslin din cadrul Scolii Medicale de la Harvard.
Sursa: http://www.nytimes.com/2016/09/11/opinion/sunday/before-you-spend-26000-on-weight-loss-surgery-do-this.html