Sursa foto: https://pixabay.com/

Ce este colesterolul?

Colesterolul apartine familiei de compusi lipidici – grasimi – din steroizi. Este un tip de grasime din organism si din cateva alimente pe care le consumam. In timp ce prea mult colesterol nu este sanatos, organismul are nevoie de colesterol pentru a functiona cum trebuie. Colesterolul este cel mai abundent steriod din organism.

Ce sunt lipidele?

Lipidele sunt substante grase de care organismul are nevoie in cantitati mici. Din punct de vedere chimic, lipidele au multi atomi de carbon si hidrogen. Prezenta acestora face un lipid nonpolar. Aceasta inseamna ca nu are o sarcina electrica in niciun capat. Lipidele nu se vor dizolva in apa. Ele servesc ca o sursa importanta de energie pentru organism.

Oamenii de stiinta impart lipidele in mai multe categorii, iar fiecare categorie are diviziuni suplimentare. De exemplu, exista acizi grasi, gliceride si lipide non-gliceride. Steroizii apartin grupului de lipide non-gliceride impreuna cu:

  • Lipoproteinele
  • Sfingolipidele
  • Cerurile

Vom vedea in continuare ce importanta chimica au steroizii, compozitia chimica a acestora, asa cum am vorbit despre colesterol.

Ce sunt steroizii?

Oamenii de stiinta clasifica steroizii dupa structura lor chimica. Marimea chimica a acestora include un sistem inelar, mai exact trei ciclohexan si un ciclopentan. In plus fata de aceste componente de baza, un steriod va avea alte grupuri functionale atasate. Aceste componente moleculare determina un compus sa fie colesterol, in timp ce altul poate fi cortizon. In corpul nostru, toti hormonii steroidici provin initial din colesterol.

Mai multe tipuri de steroizi exista in interiorul corpului sau pot fi realizate in laborator. Exemplele includ:

  • Aldosteron
  • Steroizi anabolizanti
  • Contraceptive
  • Cortizon
  • Hormoni sexuali, cum ar fi testosteronul si astrogenul

Colesterolul este, de asemenea, prezent in mod natural in alimente. Exemplele includ lactate, carne si oua. Unele uleiuri folosite pentru gatit pot, de asemenea, stimula ficatul sa produca colestrol suplimentar. Acestea pot fi uleiul de palmier si de nuca de cocos. Din acest motiv, medicii recomanda utilizarea redusa a acestor uleiuri.

Ce sunt sterolii?

Sterolii sunt un subgrup de steroizi din care apare colesterolul. Sterolii sunt importanti nu numai pentru oameni, ci si pentru plante. De exemplu, plantele au si ele colesterol. Colesterolul din plante este folosit in alcatuirea membranei celulare. Doctorii numesc sterolii prezenti in plante fitosteroli, iar pe cei prezenti in animale, zoosteroli.

Unele tipuri de steroli vegetali pot reduce colesterolul, in special la persoanele cu un nivel ridicat de colesterol. De exemplu, sterolii vegetali sunt prezenti in mod natural in:

  • Cereale integrale
  • Fructe
  • Legume
  • Nuci si seminte

Acestea sunt alimente sanatoase pe care medicii le recomanda de obicei pentru o dieta echilibrata. Pe langa faptul ca sunt bogate in substante nutritive si au un nivel scazut de calorii, aceste alimente contin steroli, care pot preveni absorbtia colesterolului in tractul digestiv. Ca rezultat, organismul le elimina prin scaun. Unii producatori de alimente chiar adauga steroli de plante in alimente, cum ar fi sucul de portocale, margarina si cereale, pentru a ajuta oamenii sa scada nivelul de colesterol.

De ce este important colesterolul?

Colesterolul este un steriod foarte important pentru organism. Se formeaza in ficat, in tesutul cerebral, in sange si in tesutul nervos. Este un precursor al anumitor hormoni, cum ar fi testosteronul. Asta inseamna ca organismul are nevoie de colesterol pentru a crea acesti hormoni.

Colesterolul este, de asemenea, o componenta importanta a sarurilor biliare. Acestea ajuta la descompunerea grasimilor dietetice. Colesterolul este in toate membranele celulare. Membranele celulare ofera structura in corpul nostru si protejeaza interiorul celulei.

Medicii clasifica colestrolul in lipoproteine cu densitate scazuta (LDL) si in lipoproteine cu densitate mare (HDL). Medicii numesc in mod obisnuit HDL ca „bun” deoarece circula in sange si elimina excesul de colesterol nedorit.

LDL este tipul de colesterol care poate duce la acumularea unor placi pe arterele corpului. Intre timp, acestea se pot intari, ceea ce duce la un flux ingust de sange. Rezultatul este o afectiune cunoscuta sub numele de ateroscleroza. Poate provoca afectiuni precum tensiunea arteriala crescuta, boli de inima si accidente vasculare cerebrale.

Un medic poate efectua un test de sange, cunoscut si sub numele de panou lipidic, pentru a determina daca nivelul de colesterol din sange este prea mare sau daca va aflati la un risc de ateroscleroza. Un medic poate examina rezultatele testului si le poate compara cu ale unor persoane de varsta voastra.

Diagrama nivelurilor de colesterol sanatos

Nivelul colesterolului este masurat in miligrame pe deciliru de sange. Vedeti aici cum ar trebui sa arate nivelul de colesterol din sange in functie de varsta si sex:

Varsta Colesterol

total

Non-HDL LDL HDL
Barbati si femei pana in 19 ani Mai putin de 170mg/dl Mai putin de 120mg/dl Mai putin de 100mg/dl Mai mult de 45mg/dl
Barbati de 20 ani sau mai mult 125-200mg/dl Mai putin de 130mg/dl Mai putin de 100mg/dl 40mg/dl sau mai mult
Femei de 20 ani sau mai mult 125-200mg/dl Mai putin de 130mg/dl Mai putin de 100mg/dl 50mg/dl sau mai mult

***Non-HDL este colesterolul total minus HDL. Acesta include, de asemenea, alte lipoproteine.

Concluzii

In timp ce colesterolul este deseori asociat ca fiind daunator, nu este intotdeauna asa. Colesterolul poate fi cel mai abundent steroid din organism. Corpul are nevoie de colesterol pentru a functiona.

Prea mult colesterol venit prin intermediul grasimilor dietetice poate duce la efecte secundare nocive, inclusiv in cazul bolilor de inima. Adresati-va medicului de fiecare data cand doriti sa aflati nivelul de colesterol din organism.

 

Pin It on Pinterest

Share This