Sursa: https://www.pexels.com/photo/barn-on-field-against-sky-248832/
Daca v-ati ridicat o locuinta intr-o zona unde inca nu este retea de canalizare si acest lucru va da batai de cap, o solutie poate consta in instalarea unei fose septice. Un astfel de sistem nu este foarte costisitor, are o rezistenta buna in timp, iar vidanjarea se face la o perioada mai lunga, respectiv de la un an la un an si jumatate.
Ce este fosa septica
Fosa septica este un recipient pe care il ingropati in pamant, in interiorul caruia sunt deversate apele menajere din casa, iar scopul rezervorului este de a pastra substantele solide si de a elibera lichidul tratat. Veti spune cel mai probabil ca acelasi lucru il face si o hazna. Nu este chiar asa pentru ca, de exemplu, fosa septica trateaza lichidul de bacteriile care apar si abia apoi il evacueaza, in timp ce o hazna le stocheaza in canalizare. Asta inseamna poluare, mirosuri neplacute si o vindanjare frecventa a bazinului. Trebuie sa tineti cont ca, in prezent, fosa septica se poate construi fie din beton, fie din alte materiale rezistente precum polietilena sau fibra de sticla. Marimea bazinului unei astfel de fose septice se estimeaza in functie de numarul membrilor familiei care locuiesc in casa. Astfel, pentru o familie care are patru membri, capacitatea minima necesara a bazinului va trebui sa fie undeva la 1.800 de litri. Apoi, cand alegeti locul din curte unde va fi amplasata fosa septica, trebuie sa tineti cont de serviciile de vidanjare. Acestea trebuie sa se faca cu usurinta, iar accesul sa fie asemenea usor. Totodata, trebuie sa luati in calcul ca, in urma procesului de fermentare din bazin, vor rezulta gaze care aduc un miros deloc imbietor , prin urmare trebuie sa gasiti o solutie ca fosa septica sa nu fie amlasata chiar in imediata apropiere a casei. Una dintre problemele intalnite la montarea unei fose septice o reprezinta deteriorarea bazinului din polietilena, atunci cand este coborat in pamant. Pentru a evita acest lucru, recipientul fosei septice trebuie umplut cu apa mai intai si abia apoi coborat in sol pentru ca astfel el devine mai dur si il puteti manevra mai simplu, in functie de cum vreti sa il amplasati. Referitor la instalare, este totusi indicat ca acest aspect sa-l lasati in sarcina unui profesionist, care sa acorde si garantie lucrarilor executate.
Curatarea foselor cu ajutorul tratamentelor ecologice
Din ce in ce mai multe persoane folosesc materiale biologice, cum ar fi enzime sau anumite bacterii nepatogene, adica bioactivatori pentru fose septice, care purifica apa menajera pana la valori la care aceasta poate fi considerata curata.
Bioactivatorii se pot folosi pentru curatarea foselor septice, statiilor de epurare, canalelor, tevilor si a rezervoarelor cu ape reziduale.
Trebuie sa tineti cont ca sunt o solutie practica si ieftina pentru prevenirea aparitiei mirosurilor neplacute, dar si pentru a reduce frecventa de vidanjare. Bioactivatorii sunt compusi din tulpini bacteriene, enzime si nutrienti care, izolati de natura, descompun o mare varietate de substante prezente in apele uzate. Ei sunt 100% naturali, nu polueaza si sunt siguri pentru om. Altfel spus, bioactivatorul pentru fosa septica vine in completarea acesteia deoarece reduce cantitatea de namol si deseuri solide din fosa septica, elimina mirosurile neplacute, intretine fosa si reduce riscul colmatarii ei.
Bioactivatorii se folosesc foarte usor, fie ca sunt pudra sau lichid. Astfel, se pune doza recomandata direct in statiile de epurare in acelasi timp cu apa de la toaleta sau in chiuveta, pentru fosele septice. In prima faza, se folosesc o data pe saptamana, dar este indicata respectarea indicatiilor pentru fiecare tip de biaoctivator, in special pentru zona de interventie a acestora.