Dovleacul este, din punctul meu de vedere, cea mă „stralucitoare” dintre vedetele toamnei. Galbenul-portocaliu aprins ascunde o mulțime de carbohidrați și beta-caroten, cu efecte anti-inflamatoare. Conține magneziu, fier, potasiu, calciu, siliciu, fosfor, vitamine, carotenoizi, acizi, zaharuri, lecitină. Mai multe informații și inttrebuintari puteți cîți aici.

 Sfecla, cea cu puține calorii. O salată de sfeclă roșie va va aduce mereu o cantitate mare de vitamină B9 (acid folic), esențială pentru dezvoltarea celulelor în timpul sarcinii. Reprezintă o sursă excelentă de vitamină B, vitamină C, magneziu, fier, cupru, mangan, potasiu și fibre. Consumul acestei legume în șine dar  și sucul de sfeclă scad tensiunea arterială, protejează inimă și ficatul și au un puternic efect detoxifiant, energizant și antiinflamator.

Păstârnacul are un conținut superior de potasiu și vitamină B9, substanțe care mențin o inimă sănătoasă și scad șansele apariției cancerului în organism. Păstârnacul conține multe fibre esențiale pentru sănătatea sistemului tău digestiv și poate fi folosit în supele sau ciorbele tale de toamnă.

 Prazul  are multiple efecte benefice: scade colesterolul nociv, crește nivelul celui bun, previne cancerul și stabilizeaza nivelul de zahăr din sânge.

Varză albă, banală dar ideală în dietă și în curele de detoxifiere, varză dulce constituie bază salatelor în timpul perioadei de toamnă. E bogată în vitaminele A și C, bogată în glucozinol, o substanță care luptă împotrivă cancerului și da acestor legume aromă lor specifică.

 Ridichea albă și neagră precum și țelina sunt extrem de benefice pentru bună funcționare a ficatului, uzină de detoxifiere principală a organismului.

 Să nu uităm și fructele:

 Perele dulci, aromate și zemoase, conțin fibre, vitamine, minerale și antioxidanți care protejează organismul. Perele susțin bună activitate a inimii, sunt laxative, nutritive, detoxificante și echilibrează nivelul colesterolului.

 Merele, fructe specifice toamnei, dar și unele dintre cele mai gustoase și benefice pentru organism. Conțin multe vitamine, în special vitamină C, inclusiv antioxidanți puternici care contribuie la scăderea colesterolui lui rău și la stimularea celui bun. De asemenea, merele previn formarea pietrelor la rinichi, pot reduce riscul apariției astmului și a diabetului de tip 2. Avandcalorii puține, merele sunt prietenoase și cu siluetă ta.

 Strugurii sunt o adevărată comoară a naturii. Ei conțin vitamine cu efect antioxidant, care întăresc sistemul imunitar: vitaminele C, K, B1, B2 sau B6. Tot strugurii te ajută să elimini oboseală acumulată în timpul zilei, să previi bolile de inimă și să-ți îmbunătățești activitatea renală.

 Gutuia, în afară de a fi un fruct anti-răceală, ea este benefică digestiei prin conținutul ridicat de fibre. Gutuile ajută la scăderea în greutate și la menținerea unui organism sănătos.

 Nucile sunt una dintre cele mai bune surse de proteine vegetale. Sunt bogate în fibre și antioxidanți (seleniumul, vitamină E). Sunt bogate în grăsimi monosaturate, polisaturate și acizi grași (precum faimosul omega 3) care scad colesterolul și îți protejează inimă.

Țineți cont de faptul că sistemul imunitar trebuie fortificat în acest sezon prin consumul de fructe și legume pentru a preîntâmpina apariția unor boli specifice iernii, pe care natură ni le pune la dispoziție din belșug.

Pin It on Pinterest

Share This