Sursa foto: https://healthyschoolscampaign.org/s

Nu este o surpriza faptul ca tuturor copiilor le plac gustarile, in special daca acestea fac parte dintr-o dieta sanatoasa. Desi datele recente arata ca majoritatea consumatorilor sunt interesati de gustari care le ofera un echilibru intre optiunile sanatoase si indulgente, cercetarile antreioare au aratat ca mai mult de 27% din caloriile zilnice ale copiilor provin din gustari, iar deserturile si bauturile indulcite sunt principalele surse de calorii.

Eliminati gustarile cu zahar

In timp ce dulciurile pot avea loc in orice dieta, exista multe motive pentru care ar trebui sa consumam putine. Consumul de zaharuri adaugate este asociat cu cresterea greutatii corporale, a cavitatilor si a riscului de diabet zaharat de tip 2 si boli de inima.

Atunci cand alegeti gustari ambalate, asigurati-va ca cititi lista ingredientelor pentru a verifica sursele de zaharuri adaugate. Unele ingrediente pe care trebuie sa le urmariti includ zahar din trestie, dextroza, fructoza, sirop de porumb, sirop de orez brun, concentrat de suc de fructe, miere, melasa si suc de trstie evaporata. Orice ingrediente cu „sirop” sau „zahar” este un tip de zahar adaugat.

Imbunatatiti gustarile pentru scoala

Gustarile nu vor disparea curand in randul copiilor, iar ideea nu este de a le face sa dispara. Mai degraba, este important sa imbunatatiti optiunile pentru gustari si sa le oferiti copiilor ceva ce le poate completa lacunele de nutritie din timpul zilei. De exemplu, impachetati o portie de produse lactate pentru o gustare la jumatatea diminetii si includeti legume intr-o gustare dupa scoala pentru a raspunde lipsurilor ce pot interveni in timpul zilei.

In timpul anului scolar, retineti ca cele mai nutritive si gustoase gustari sunt cele care include o combinatie de carbohidrati complecsi, proteine slabe si grasimi sanatoase. Este important sa retineti ca gustarile nu trebuie sa inlocuiasca mesele si nu ar trebui sa fie prea mari. In caz contrat, copiilor nu le va fi foame la masa sau vor consuma prea multe calorii in ziua respectiva. Gustarile nu trebuie sa fie tratate, deci nu va lasati convinsi de gustarile gata preparate, incarcate cu zahar adaugat si optati pentru cele fabricate in intregime din alimente.

6 gustari usoare pentru scoala

  1. Mix de seminte – combinati boabe de porumb, seminte de floarea soareui si de dovleac, fructe uscate si fulgi de cacao sau mini fulgi de ciocolata.
  2. Nachos de mere – utilizati o razatoare pentru a felia merele si puneti suc de lamaie peste ele. Aranjati merele pe o farfurie si adaugati un topping, cum ar fi iaurt cu continut scazut de grasime, unt de arahide, nuci zdrobite, chipsuri de ciocolata neagra, cocos maruntit sau seminte de in.
  3. Naut prajit si prune – nautul prajit cu un fruct intreg (mere, banane, pere) reprezinta o gustare echilibrata. Exista multe feluri de naut prajit sau il puteti face acasa. Se scurge, se clateste si se coace intr-o cantitate mica de sare. Aruncati peste ulei de masline si ierburi sau condimente la alegere si raspanditi-le pe hartia de copt. Se baga la cuptor la 200 grade Celsius circa 35-40 minute si de amesteca ocazional. Lasati nautul sa se raceasca si il puteti depozita intr-un recipient etans.
  4. Iaurt cu fructe si seminte – iaurtul cu continut scazut de grasimi sau branza de vaci, cu fructe proaspete, cereale interale, nuci zdrobite, seminte de in.
  5. Platou cu legume – aranjati castraveti taiati felii, ardei, morcovi, rosii cherry, branza, hummus, unt de nuci sau iaurt peste ele.
  6. Smoothie – combinati fructele proaspete sau congelate cu iaurt sau chefir cu continut redus de grasime, miere si seminte sau unt de nuci.

Pin It on Pinterest

Share This