Sursa foto: https://ro.wikipedia.org

Mentinerea sanatatii este principala preocupare a majoritatii oamenilor. Pentru a avea grija de sanatate, este important sa intelegeti cateva elemente si sisteme complexe din organism. Aminoacizii, de exemplu, ajuta la crearea proteinei care mentine musculatura sanatoasa si puternica. Veti vedea in continuare ce fac aminoacizii si care este modul in care va puteti mentine corpul intr-o forma execelenta, fara a fi extenuati.

Ce sunt aminoacizii?

Daca va ganditi la corpul vostru ca la un puzzle care este compus din mai multe piese diferite, atunci aminoacizii sunt, fara indoiala, cele mai importante. Ei lucreaza pentru a construi proteine, substante vitale in special pentru organismul care are muschi in formare. Daca nu luati suficienti aminoacizi, corpul nu va putea sa formeze proteina necesara pentru a va mentine muschii in forma. In plus, retineti ca masa musculara este un element important al pierderii in greutate. Daca muschii nu sunt la fel de puternici, s-ar putea sa va aflati in dificultate cu pierderea in greutate si cu formarea muschilor. Aminoacizii, in special cei cu catena ramificata, cunoscuti si sub numele de BCAA, sunt cei pe care trebuie sa ii consumati neaparat.

Ce impact au aminoacizii asupra sanatatii:

Aminoacizii esentiali pot avea un impact major asupra sanatatii. Doza mare de aminoacizi este in mod obisnuit asociata cu slabirea coprului si cu santatea generala, in timp ce aporturile mai mici au conotatie opusa. Un BCAA, in special, care lucreaza din greu pentru a preveni defalcarea musculara, creste viteza cu care organismul poate construi muschii in general. Acest lucru este important pentru sanatate deoarece masa musculara este vitala pentru un organism sanatos. Un alt aminoacid care mentine buna functionare a organismului este histidina, responsabila pentru promovarea repararii si cresterii tesuturilor, precum si pentru generarea de celule albe si rosii din sange.

Cum ne putem asigura ca avem destui aminoacizi in dieta?

Cu toate cele mentionate mai sus, este important de retinut ca aminoacizii nu pot fi creati de organism, cu exceptia aminoazicilor neesentiali. Asta inseamna ca trebuie sa ne asiguram ca avem un consum de alimente bogate in aceste substante, pentru a mentine dieta echilibrata si pentru ca organismul sa functioneze fara probleme.

Printre alimentele bogate in aminoacizi se numara carnea de porc, de vita, puiul si curcanul, dar si produsele lactate precum branza si iaurtul. De asemenea, puteti obtine aminoacizi esentiali din plante, cum ar fi produsele din soia si alte leguminoase.

Daca sunteti vegani sau aveti o sensibilitate dietetica care va impiedica sa consumati alimente bogate in aminoacizi esentiali, ar putea fi necesar sa cautati un supliment.

Suplimentele cu aminoacizi va pot ajuta sa va luati doza necesara de aminoacizi, fie ca le luati sub forma de pastile sau pudra. Puteti gasi chiar si aminoacizi creati special pentru a va ajuta la probleme specifice. De exemplu, exista aminoacizi lichizi conceputi special pentru a ajuta sportivii sa promoveze cresterea musculara sanatoasa.

Pin It on Pinterest

Share This