Sursa foto: https://pixabay.com/ro/

Un latte este pur si simplu cafea cu lapte si are de doua ori mai multa cofeina decat cafeaua traditionala. Majoritatea oamenilor beau latte pentru un plus de energie dimineata, pe care o ceasca de cafea nu le-o poate oferi. O persoana care nu doreste sa bea lapte sau poate nu are voie, evita sa consume latte. Cu toate acestea, un latte poate fi facut si fara lapte, mai exact prin inlocuirea acestuia cu produse care nu contin lapte, cum ar fi nuca de cocos sau orezul.

De ce este atat de importanta adaugarea unui superaliment in latte?

Uneori, stimularea oferita de un latte nu este suficienta. Multi indivizi doresc un surplus de ajutor, mai sanatos. Cea mai buna optiune pentru un surplus de energie in orice moment al zilei este un latte cu infuzie de superalimente. Un superaliment este un produs realizat in mare parte din plante si care este, de asemenea bogat nutritional si foarte sanatos. Aceste alimente sunt bogate in substante fitochimice, avand o mare putere de combatere a bolilor.

Sfecla este un exemplu de superaliment. Aceasta poate conferi unui latte o culoare vibranta. Isi obtine culoarea din betalaina antioxidanta. Studiile au aratat ca betalaina poate stopa anumite boli degenerative si unele forme de cancer.

Pudra de cacao este un alt tip de superaliment. Provine dintr-un copac mic din America de Sud  si este bogat in antioxidanti. Este considerat un stimulator  al dispozitiei deoarece promoveaza eliberarea de neurotransmitatori, cum ar fi serotonina si endorfinele. Cercetarile au sugerat ca este buna pentru persoanele care se confrunta cu depresia, anxietatea si tristetea. Studiile au aratat ca un alt beneficiu posibil al pudrei de cacao poate fi imbunatatirea sanatatii cardiovasculare. De exemplu, se sugereaza ca pudra de cacao poate bloca oxidarea colesterolului LDL, considerat colesterolul rau.

Sunt superalimentele pudra bune pentru latte?

Da. Superalimentele pulbere, cum ar fi plantele sau ierburile, care au fost facute prin deshidratarea plantelor si apoi prin presare, sunt foarte bune. De exemplu, pulberea de sfecla este o modalitate sanatoasa de a adauga un surplus de sanatate intr-un latte fara lapte. Pulberea poate avea de cele mai multe ori aceleasi substante nutritive ca alimentele mixte, dar nu trebuie amestecate. De exemplu, pudra de sfecla nu are aditivi, conservanti sau zahar. Studiile au aratat ca pudra de sfecla are aceleasi beneficii pentru sanatate ca sfecla normala, cum ar fi imbunatatirea sanatatii inimii si circulatia sangelui.

Retete de latte cu superalimente si fara lapte

Latte-urile cu superalimente sunt gustoase si foarte usor de preparat acasa. Urmatoarele retete sunt fara lapte si cu infuzie de superalimente. Este important sa ne amintim ca cele mai multe dintre aceste superalimente trebuie amestecate bine impreuna intr-un blender. Asigurati-va ca folositi un blender cu capac deschis, acesta va permite eliminarea caldurii emanate de mixer.

Latte cu infuzie de cacao

Ingrediente:

  • ½ ceasca de apa
  • 1 ceasca lapte de migdale
  • 2 plicuri ceai verde
  • 1 curmala fara samburi
  • ½ lingurita de miere
  • ½ lingurita de ghimbir ras
  • 1 lingurita pulbere de cacao
  • ½ lingurita ginseng indian
  • ¼ lingurita scortisoara
  • ½ ceasca de cafea rece
  • 1 banana congelata taiata

Mod de preparare:

  1. Puneti plicurile de ceai verde in apa fiebinte timp de 3 minute pentru a se inmuia si pentru a extrage aroma. Se lasa la racit timp de 2 minute.
  2. Se pune apa in blender si de adauga banana si cafeaua rece.
  3. Se amesteca puternic timp de 2 minute.
  4. Se adauga amestecul de ghimbir, ginseng, scortisoara, pudra de cacao, miere, curmale si lapte si se amesteca inca 5 minute, pana se face spuma.
  5. Se toarna amestecul intr-o cana sau ceasca.
  6. Combinati o cantitate mica de scortisoara si praf de cacao intr-un castron si amestecati-le bine.
  7. Folositi amestecul pentru a pune pe deasupra bauturii.

Nota: se pot folosi inlocuitori pentru miere, cum ar si sirop de agave, de artar sau de mere.

Latte cu spirulina, ceai matcha si vanilie

Ingrediente:

  • ½ ceasca de apa
  • ½ lingurita pulbere de vanilie
  • ¼ pudra ceai matcha
  • ½ pulbere de spirulina
  • 1 ceasca lapte de cocos
  • 1 lingurita miere
  • ½ lingurita melasa

Mod de preparare:

  1. Incalziti apa intr-un ibric la foc mediu.
  2. Se adauga pulberea de vanilie, ceaiul matcha si spirulina.
  3. Se amesteca rapid pana se fierbe apa si se dizolva complet pulberea.
  4. Adaugati ingredientele ramase – miere, melasa si lapte de cocos.
  5. Se amesteca aproximativ 1 minut.
  6. Se toarna in cana sau pahar si se consuma rece.

Late cu matcha si caramel sarat

Aceasta este o reteta de latte fara lapte. Pregatiti sosul de caramel inainte de a face bautura cu gheata si matcha. Caramelul sarat necesita timp pentru a se raci la congelator.

Partea 1: instructiuni pentru sosul de caramel.

Ingrediente:

  • 1 ceasca melasa (se poate inlocui cu miere sau sirop de artar)
  • 5 linguri sos de mere
  • ½ ceasca de tofu
  • 1 ceasca crema de migdale
  • ¼ lingurita sare de mare

Nota: orezul, ovazul, migdalele, nuca de cocos sau laptele de caju, pot fi folosite ca ingredient in loc de tofu. Pentru un sos de caramel mai sarat, puneti laptele de cocos la frigider pana la 6 ore sau peste noapte, inainte de a face sosul de caramel.

Timpul de preparare este de 25 minute.

Mod de preparare:

  1. Puneti melasa intr-o cratita mica la foc mediu. Se amesteca incontinuu pana cand se topeste bine. Asigurati-va ca nu ardeti compozitia in timp ce gatiti. Continuati sa amestecati melasa timp de 10 minute.
  2. Luati cratita de pe foc si lasati-o sa se raceasca timp de 30 secunde.
  3. Se pune peste melasa sosul de mere si se amesteca bine. Adaugati tofu, sarea si crema de migdale si amestecati timp de 2 minute pana cand sosul devine neted si cremos.
  4. Puneti caramelul sarat la frigider.

Nota: sosul de mere este un substitut pentru unt. Avocado maruntit si prunele facute piure pot functiona pentru a da sosului de caramel o textura neteda si cremoasa.

Partea a 2 a: instructiuni pentru bautura cu matcha si gheata.

Ingrediente:

  • ½ lingura pulbere de matcha
  • 1 lingurita vanilie
  • ½ lingurita pulbere de sfecla
  • 1 lingura zahar de cocos
  • 2 cani lapte de cocos
  • 2 cesti gheata
  • 1 casa sos de caramel sarat

Mod de preparare:

  1. Puneti pudra de matcha, vanilia, pudra de sfecla si zaharul intr-un blender si amestecati bine.
  2. Adaugati 2-3 linguri de sos de caramel pe fundul paharului si apoi puneti gheata peste, pana se umple paharul.
  3. Adaugati aproximativ jumatate din lapte de cocos in fiecare pahar.
  4. Se toarna amestecul de matcha in pahare.
  5. Se pune deasupra sos de caramel si este gata de consum.

Bucurati-va de un latte fara lapte oricand.

Este important sa fiti atenti la superalimentele false. Multe produse pretind ca au la baza plante care le fac sa fie superalimente. Cu toate acestea, superalimentele sunt procesate foarte putiun, pentru a pastra calitatea nutrientilor. In plus, acestea nu au o lista extinsa de ingrediente pe eticheta. De asemenea, un superaliment are minerale, vitamine si antioxidanti. De exemplu, un superaliment care nu are vitaminele A-E, K si minerale importante, cum ar fi magneziu, potasiu, fier si calciu, poate fi un superaliment fals. Motivul pentru care organismul uman are nevoie de adevarate superalimente este acela ca nu poate produce aceste minerale de unul singur.

Pin It on Pinterest

Share This