Sursa foto: https://www.nbcnews.com/

Este bine cunoscut faptul ca un somn suficient este vital pentru sanatate, dar excesul poate fi legat de un risc mai mare de probleme cardiace si chiar un risc mai mare de mortalitate, potrivit noilor cercetari.

Asta nu inseamna ca prea mult somn va poate ucide – dar daca petreceti prea mult timp in pat, acesta ar putea fi un semn sau un simptom al unei probleme de sanatate sau sansa ca acest lucru sa inrautateasca o boala deja existenta.

Acum, o echipa de cercetatori spune ca ar trebui sa acordam mai multa atentie dormitului peste limite: dormind doar 7-8 ore pe noapte, cum este recomandat, puteti reduce semnificativ aparitia unor probleme de sanatate mai tarziu. Constatarile au implicatii importante, iar medicii ar trebui sa analizeze mai mult perioadele de somn ale pacientilor.

In cazul in care sunt depistate modele excesive de somn, in special durata de 8 ore de somn sau mai mult, medicii ar trebui sa ia in cosiderare factorii de risc cardiovascular si apneea de somn obstructiva, care este o tuburare de somn grava care apare atunci cand respiratia unei persoane este intrerupta in timpul somnului.

Cu alte cuvinte, daca medicii descopera ca pacientii lor dorm prea mult, ar trebui sa fie un aspect de analizat – in special daca somnul nu este odihnitor.

Cercetatorii au analizat 74 de studii anterioare care au inregistrat prin auto-raportare  durata somnului si calitatea acestuia, precum si mortalitatea si sanatatea cardiovasculara. In total, studiile au acoperit peste 3 milioane de pacienti.

Ei au descoperit ca o durata medie de somn de peste 10 ore este legata de o crestere de 30% a mortii premature, in comparatie cu 7 ore de somn pe noapte.

O medie de 10 ore de somn, de asemenea, a echivalat cu o crestere de 56% a riscului de mortalitate cauzata de accidentele vascular cerebrale si o crestere de 49% la riscul aparitiei de boli cardiovasculare. Intre timp, calitatea slaba a somnului a fost legata de o crestere de 44% a ratei bolilor coronariene.

Chiar si in cazul a peste 3 milioane de persoane, studiul are anumite limitari: obiceiurile fiecaruia au fost raportate personal in loc sa se masoare intr-un laborator, deci nu pot fi pe deplin exacte. In plus, ar putea exista conditii fizice sau mentale care stau la baza, care nu au fost inregistrate in studii si care au avut efect asupra tiparelor de somn sau a modelelor de risc.

Ca urmare, cercetatorii pot spune ca mai mult de 8 ore de somn pot provoca o moarte timpurie – motiv pentru care ar trebui sa fie un semn de avertizare.

In cele din urma, exista atat de multi factori diferiti care afecteaza somnul, de la modelele de lucru la copii, pana la intreaga societate – ceea ce vom explora in implicatiile sanatatii noastre pentru o lunga perioada de timp.

Intre timp, incercati sa dormiti acele 7-8 ore, desi depinde de varsta fiecaruia. Si daca simtiti ca in weekend trebuie sa dormiti mai mult, stiinta ne spune ca acest lucru este sanatos.

„Somnul afecteaza pe oricine”, spune Kwok. „Cantitatea si calitatea somnului nostru sunt complexe.”

Pin It on Pinterest

Share This