Sursa foto: https://pixabay.com/ro/gr%C4%83din%C4%83-acas%C4%83-gradina-deco-gr%C4%83din%C4%83-2135117/
Fosa septica trebuie sa fie montata corespunzator si ingrijita pentru o functionare optima. Pot aparea numeroase probleme daca nu este ingrijita cum trebuie, de la mirosuri neplacute in jurul casei pana la refularea deseurilor in baie. Nu sunt lucruri tocmai placute, motiv pentru care mentenanta fosei septice ar trebui sa se afle pe lista prioritatilor noastre.
De exemplu, uleiul si grasimile in cantitati excesive aruncate in reteaua de canalizare pot crea anumite blocaje pentru ca se descompun foarte greu. Mucurile de tigara, vata, tampoanele, discurile demachiante si zatul de cafea, toate acestea pot bloca circuitul apei prin canalizare. De asemenea, mancarea solida ajunsa in toaleta poate suprasolicita fosa septica. Conform Wikipedia, unele chimicale, cum ar fi mari cantitati de clor sau pesticide, ierbicide, soda caustica sau combustibili pot deteriora echilibrul natural al sistemului septic. De aici rezulta ca vor muri bacteriile bune care descompun materia solida din fosa septica, deci nu este indicat sa le aruncam in toaleta sau in chiuveta. Pe langa asta, odata ajunse in panza freatica, aceste substante pot fi daunatoare sanatatii umane si mediului inconjurator. Se recomanda evitarea detergentilor cu un continut mare de fosfor si utilizarea produselor de curatenie ecologice, ca inlocuitori ai acestora. Cea mai importanta regula de mentenanta a fosei septice – nu aruncati nimic in canalizare in afara de apele menajere si hartie igienica. Chiar si hartia igienica trebuie aleasa cu grija, important fiind sa alegeti una care se descompune cat mai usor. La anumite perioade de timp, trebuie inlaturata materia solida ramasa in rezervorul fosei septice, materie care nu poate fi descompusa in totalitate de bacterii. Acest lucru se realizeaza prin vidanjare si recomandam sa apelati la persoanele specializate. In acest caz ne putem intalni cu urmatoarele situatii:
- Daca nu folosim bioactivatori pentru fosa septica, vidanja trebuie chemata la un interval mai mic de 6 luni, in functie de numarul de persoane care locuiesc in casa respectiva. Ceea ce rezulta costuri mai ridicate de intretinere, mai ales ca vidanjarea costa in functie de dimensiunea fosei, suma care poate creste pana la 600 lei, in comparatie cu un bioactivator ale carui costuri incep de la 50 lei/kg.
- Daca folosim bioactivatori pentru fosa septica, dar in acelasi timp si produse de curatenie conventionale, vidanjarea se realizeaza la un interval de 18-24 luni sau mai devreme. Componentele chimice din produsele de curatenie conventionale omoara bacteriile din bioactivatori, iar acestea nu mai pot descompune materia solida din rezervorul fosei septice. Prin urmare, costurile de intretinere raman ridicate.
- Dar, daca folosim bioactivatori pentru fosa septica si in acelasi timp produse de curatenie ecologice, rata de vidanjare va scadea considerabil. Bacteriile isi vor putea face treaba 100%, iar vidanjarea se va face la intervale mai mari de 24 luni, existand si posibilitatea de a nu mai fi nevoie de vidanjare.
O alta problema pentru fosa septica ar putea fi consumul excesiv de apa. Fosa septica si sistemul de drenaj sunt facute sa primeasca un debit de apa normal, dar daca faci dus in timp ce masina de spalat vase si cea de spalat rufe functioneaza, in sistemul septic ajunge o cantitate foarte mare de apa. Astfel, separarea deseurilor nu se mai face in mod corespunzator, iar campul de drenaj nu suporta o cantitate de apa atat de mare. Prin urmare, apele menajere pot iesi la suprafata fosei septice sau pot refula in casa. Ar fi indicat sa montati in casa toalete, robinete si dusuri care economisesc apa, sa reparati zonele in care exista scurgeri de apa, iar masinile de spalat sa fie folosite doar atunci cand sunt pline. Pe scurt, sa nu faceti risipa de apa.
Evitati sa asezati obiecte grele deasupra fosei septice sau a campului de drenaj si nu parcati niciodata masina deasupra acestora. Nu asfaltati sau betonati deasupra lor si nu plantati copaci sau arbusti in apropiere. Radacinile lor pot strica tevile din campul de drenaj, le pot infunda sau chiar afecta fosa.
Pentru a avea o fosa septica ce functioneaza fara probleme, ar trebui sa apelati si la serviciile de intretinere ale firmelor specializate. Acestea te ajuta sa eviti eventualele neplaceri cauzate de defectiunile fosei sau de infundari ale canalizarii. Este important sa interveniti imediat ce observati ca fosa nu functioneaza corespunzator. Pagubele pot fi mari, iar costurile si mai mari daca asteptati prea mult.