Sursa foto: https://pixabay.com/en/schnake-tipulidae-fly-diptera-455972/

Muscaturile tantarilor nu sunt doar enervante, ele prezinta un si risc ridicat pentru sanatatea noastra. Tantarii sunt considerati a fi cea mai ucigatoare familie de insecte din lume, nu prin intepatura lor, ci prin bolile extrem de grave pe care le transmit (malaria, febra galbena, virusul Chikungunya, virusul Nilului de Vest, febra dengue, filarioza sau virusul zika). Din fericire, exista arome ce pot fi folosite pentru a tine la distanta tantarii si alte insecte daunatoare, fara sa fie nevoie sa utilizam substante chimice pentru a ne proteja de ele. Puteti avea plante in ghivece in casa sau sa le plantati direct in gradina, important este sa va inconjoare casa.

Plante care indeparteaza insectele:

Lavanda – Parfumul placut de lavanda este perceput de catre tantari ca fiind unul respingator. Ca un bonus, lavanda are in acelasi timp proprietati antiseptice, cat si anti-fungice. O puteti planta in gradina, sau in ghivece situate langa usi si ferestre. Pentru o si mai buna protectie, daca va masati pielea cu florile de levantica, veti ajuta procesul de eliberare al uleiurilor sale si veti fi mult mai protejati de muscaturile neprietenoase ale tantarilor. Lavanda poate fi plantata primavara sau toamna (de preferat in septembrie sau octombrie). Atentie, planta este iubitoare de lumina. Alegeti un loc luminos pentru plantare sau pentru asezarea ghiveciului.

Galbenelele – Sunt flori care nu necesita o grija deosebita in procesul de cresterea sau de ingrijire. Prin continutul de tiofen ajuta la alungarea insectelor neprietenoase. Acestea sunt eficiente pentru indepartarea tantarilor, afidelor, tripsilor, musculitelor, gandacilor de fasole, plosnitelor si viermilor de tomate. Planta nu are nevoie de conditii speciale pentru a fi cultivata, fiind intalnita pe intreg teritoriul tarii. Se cultiva si se intretine usor, atat in gradina, cat si in ghiveci. Poate fi insamantata primavara (martie – aprilie) sau toamna (septembrie – octombrie). Iubeste locurile luminoase si calde. Infloreste din luna mai si pana in septembrie.

Muscatele – Sunt plante decorative care pot alunga tantarii si mai multe tipuri de paraziti. In timp ce acestor plante, ce au o crestere rapida, le place un climat cald, insorit, uscat, pot fi cultivate si in locuri mai reci, in ghivece. Pentru a avea o planta cu multe flori, bogata si sanatoasa, ar trebui tunsa si curatata frecvent. Nu este o planta foarte pretentioasa. In tara noastra este una dintre cele mai raspandite flori ornamentale.

Rozmarinul – Aceasta planta este frecvent folosita ca si condiment pentru aromatizarea mancarurilor, dar parfumul sau lemnos este eficient in pastrarea tantarilor, moliilor de varza si mustelor de morcov la distanta. Rozmarinul poate fi folosit in jurul unui foc de tabara pentru a evita lupta cu tantarii, Trebuie doar sa aruncati cateva frunze de rozmarin in foc si parfumul pe care il emana va tine tantarii la distanta. In ceea ce priveste mediul in care se dezvolta corespunzator, planta prefera zonele insorite si calde in timpul verii si incaperile racoroase si luminoase pe timpul iernii. Nu ii place umiditatea crescuta, poate rezista secetei perioade lungi de timp. Se planteaza in luna mai din seminte, daca plantati direct in gradina, sau din primavara si pana vara, daca plantati in ghivece. Atentie insa, daca plantati in gradina, plantata din seminte, nu este foarte rezistenta peste iarna. De aceea se recomanda plantarea din ghiveci.

Menta – O alta planta care serveste mai multor scopuri decat cele culinare. Studiile au descoperit ca uleiul de menta poate respinge malaria, febra filariala si galbena, pentru o perioada de timp de 60-180 minute. Pentru a elibera o cantitate mare de ulei volatil, temperatura ideala de pastrare a mentei este de 20 – 25 grade Celsius. O puteti planta, atat in gradina, cat si in ghiveci, ii place lumina (nu soarele direct), dar suporta si semiumbra si se inmulteste rapid. Anotimpul propice pentru plantare este toamna sau primavara.

Busuiocul – Nu este doar o planta gustoasa pe care o puteti utiliza pentru a asezona mancarea italieneasca preferata, este totodata un aliat natural la indemana impotriva  tantarilor. Din cauza mirosului intepator emanat de frunzele sale, tantarii prefera sa nu se apropie de el. In fapt, exista studii care arata ca busuiocul este toxic pentru tantari. In cazul in care ati fost muscat de insecte sau lipitori, se recomanda utilizarea pastei obtinute din radacini proaspete de busuioc. Planta este sensibila la frig, creste bine in conditiide caldura si umezeala. Are nevoie de lumina si sa fie udata frecvent, insa in asa fel incat apa sa nu ramana in farfuria plantei. Timpul potrivit de cultivare este primavara, la final de februarie. Ulterior, la final de aprilie, se poate muta in gradina.

Iarba matei sau Menta matei – Planta este cunoscuta pentru efectul pe care il are asupra pisicilor. In preajma ei, acestea prezinta o stare de euforie ce se manifesta printr-o joaca agresiva sau un calm exagerat. Ambele stari se desfasoara maximum 10 minute, dupa care pisica nu mai este afectata de uleiul volatil (nepetalactona) al acestei plante, cel putin, doua ore. Se poate planta in gradina sau in ghiveci pentru a oferi o placere pisicilor si pentru a tine la distanta tantarii. Este cunoscut faptul ca iarba matei este de aproximativ 10 ori mai eficienta decat cele mai comune insecticide pentru indepartarea tantarilor.

Pin It on Pinterest

Share This