Toamna s-a instalat și a adus cu sine piețe îmbelșugate și fructe aromate (mere, pere, gutui, struguri).
În afara de soare blând, frunze maronii, piețe îmbelșugate și fructe aromate, toamna înseamnă și miros de prăjitură caldă cu mere și scorțișoară. Îmi amintesc și acum după-amiezile ploioase de toamnă când veneam de la școală și mama îmi pregătea o surpriză aromată: fie mere coapte cu scorțișoară nuci și vanilie, fie plăcintă cu mere fie bostan copt cu scorțișoară.
Nici eu nu am de gând să las toamna să treacă fără ca bunătățile de mai sus să își împrăștie aroma în casa mea.
Vreau sa împart cu voi o rețetă învățată de la bunica mea, adaptată la cele mai sănătoase și nutritive ingrediente.
Avem nevoie de următoarele:
1 cană ulei de cocos lichid, pe care îl găsiți aici
2 căni apă carbogazoasă
800 grame făină integrală, pe care o găsiți aici
1 cubuleț de drojdie, pe care îl găsiți aici
Un praf de sare
Vanilie măcinată
Nuci după preferință
Pentru umplutură : mere în funcție de dorință (cât vreți de groasa), rase și « călite » pe foc ca la plăcintă, în care adăugați scorțișoara și nuci după gust.
Mod de preparare :
Se pune drojdia cu puțin zahăr brun și se pasează cu o lingură până se topește. Apoi se pun apa, uleiul, sarea și vanilia și se încorporează făina până se transformă într-o cocă care nu se mai lipește de mâini. Se lasă la odihnit 30 de minute și apoi se întinde cu sucitorul sub forma tăvii dorite. Se pune în tavă, se tapetează cu umplutura de mere și se mai pune încă o foaie deasupra. Se înțeapă neapărat cu furculița pe toată întinderea și se dă la cuptorul încins în prealabil.
Voi ce rețete specifice toamnei pregătiți?
Sursa foto: http://www.munich-airport.de/media/images/shops_gastro/popup/gastro/index.html