Sursa foto: https://unsplash.com/photos/jkDLNDGougw

Te-ai gandit vreodata ca poti avea un organism sanatos, plin de energie? Ei bine, poti avea un organism sanatos si cu un aport de vitamine fara prea multe batai de cap. Cum? Raspunsul este foarte simplu: Adopta in alimentatia ta “Cereala Minune”, quinoa!

Quinoa a fost considerata “ Mama Cerealelor” de catre poporul Incas si reprezinta o cereala importanta pentru organism. Este vazuta drept o hrana completa, plina de vitamine si nutrienti necesari pentru un organism sanatos. Mai mult decat atat, compozitia de vitamine este supraevaluata in comparatie cu vitaminele din regnul vegetal sau animal. Conform istoricilor, quinoa era folosita in alimentatia luptatorilor pentru a avea un organism fortificat cu energie.

Contine numeroase beneficii pentru organism si de aceea trebuie introdusa in alimentatie si consumata sub diverse preparate. Nu contine gluten, este bogata in proteine si este una dintre putinele alimente vegetale care contine toti cei noua aminoacizi esentiali. De asemenea, este bogata în fibre, magneziu, vitaminele B, fier, potasiu, calciu, fosfor, vitamina E si alti antioxidanti esentiali. Contine favonoide, antioxidanti ai plantelor cu un efect pozitiv asupra sanatatii. Astfel, se regaseste un aport excelent de quercetin si kaempferol. Conform studiilor, quinoa poate inlocui painea si pastele iar cei ce au consumat-o au inregistrat valori scazute la nivelul indicelui glicemic.

Beneficiile asupra organismului

Bogata in minerale: aceasta reprezinta un pachet plin de minerale necesare bunastarii organismului. Astfel, quinoa contribuie la buna functionare a circulatiei cardiovasculare, ajuta muschii si ofera rezistenta sistemului imunitar.  Mineralele precum calciu, magneziu, potasiu si fosfor, pe care majoritatea oamenilor nu le primesc in cantitati suficiente din alimentatie, se pot procura foarte usor prin consumul de quinoa.

Sursa importanta de fibre: aceste fibre te ajuta sa ai un sistem digestiv sanatos, la scaderea tensiunii arteriale, precum si la prevenirea bolilor de inima si a diabetului. De altfel, fibrele au o contributie majora si la scaderea nivelului de colesterol si glucoza din organism.

Sursa importanta de vitamina B2: aceasta vitamina ajuta la imbunatatirea sistemului energetic si la producera energiei pentru celule. Vitamina B2 mai este cunoscuta sub numele de riboflavina si actioneaza ca un antioxidant.  Vitamina B2 este esentiala organismului deoarece contribuie la producerea celulelor rosii, imbunatateste activitatea glandei tiroide, ofera protectie creierului si sistemului nervos, imbunatateste vederea si creste imunitatea.

Nu contine gluten: in acest sens, quinoa este usor de asimilat de catre persoanele care sufera de boala celiaca sau cei care au renuntat la gluten benevol. Este foarte important sa consumi quinoa pentru ca altfel vei suplimenta necesarul de carbohidrati.

Bogata in proteine: in legatura cu aceste proteine, exista 9 aminoacizi esentiali, necesari pentru a face o proteina completa si sigura. De obicei, organismul primeste proteine prin consumul de carne slaba, carne de pasare, peste si lactate. Cu toate acestea, quinoa este o proteina completa.

Reduce formarea calculilor biliari:  prin continutul de fibre, impiedica formarea calculilor biliari. Astfel, prin consumul de quinoa poti evita formarea acestora.

Quinoa se poate regasi sub mai multe forme:

  • colorata
  • alba
  • cu alge marine

Continutul de nutrienti la o ceasca de  aproximativ 185 grame de Quinoa:

Proteine: 8 grame

Fibre: 5 grame

Mangan: 58%

Magneziu: 30 %

Fosfor : 28 %

Acid folic:  19%

Cupru: 18 % d

Fier: 15 %

Zinc: 13%

Potasiu: 09%

Vitamine precum B1, B2 si B6 – 10 %
Calciu, B3 (niacina) si vitamina E – 10%

Exista numeroase retete in care se poare folosi, in special pentru aportul de vitamine adus organismului.

Sursa foto:https://unsplash.com/photos/_pGfJTZi5OE

Pin It on Pinterest

Share This