Discutiile despre cat de daunator este zaharul rafinat nu isi au rostul, oricine este macar marginal interesat de o alimentatie sanatoasa cunoaste deja raspunsul. Denumiri precum otrava alba date zaharului rafinat nu sunt de loc exagerate chiar si privite dintr-un punct de vedere sceptic, detasat de nevoia sau dragostea pentru senzational de care se fac vinovate multe articole legate de alimentatie. Cu cat zaharul obisnuit este inlocuit mai repede din alimentatie, cu atat sanatatea proprie si a intregii familii va avea de castigat. Problema este ca variantele alternative nu sunt lipsite de capcane. Din acest motiv, un indulcitor precum stevia, cu numeroase beneficii asupra sanatatii, merita luat in considerare si discutat pe larg.

 

 

Ce este stevia?

 

Stevia este alternativa sanatoasa,  cu 0 aport caloric si absolut naturala, la numeroasele tipuri de indulcitori artificiali disponibili in supermaket-uri.

Stevia, planta nativa din America de Sud din familia Asteraceae, aceasta este folosita in medicina traditionala homeopata de secole. Nici in calitate de indulcitor aceasta planta nu este nou intrata pe piata. Frunzele de stevie contin doi compusi principali responsabili pentru gustul de dulce de cateva sute de ori mai puternic decat cel al zaharului: steviosid si rebaudiosid A.

Stevia nu si-a obtinut titlul de cel mai sanatos indulcitor bio  fara argumente solide in favoarea sa. In urma unor studii extensive publicate in anul 2010, s-a ajuns la concluzia ca aceasta nu provoca efecte secundare.

Pentru ca nu are calorii si este 100% naturala, stevia este fara discutie unul dintre cei mai buni inlocuitori ai zaharului rafinat. Singura problema la care cei care aleg stevia trebuie sa se adapteze treptat este puterea acesteia de indulcire. O lingurita de stevie este comparabila ca putere cu o ceasca intreaga de zahar rafinat, de aceea acest indulcitor se comercializeaza in diverse forme, inclusiv lichida sau pastile.

 

Stevia si efectele benefice asupra sanatatii

 

Cei mai multi indulcitori artificiali vin cu numeroase avertizari legate de potentialele pericole asupra sanatatii. Stevia nu este doar lipsita de efecte secundare ci chiar este bogata in beneficii asupra sanatatii.

Stevia tine tensiunea arteriala sub control. Tensiunea arteriala este o problema serioasa de sanatate care poate afecta calitatea vietii si predispune la complicatii potential fatale. O serie de studii de specialitate efectuate in China au dezvaluit faptul ca steviosidul, unul dintre compusii care dau dulceata steviei, scade tensiunea arteriala si, pe termen lung, protejeaza impotriva aparitiei unor boli de inima precum hipertropia cardiaca.

Stevia mentine nivelul de zahar din sange in parametri normali. Diabetul este una dintre cele mai rapsandite probleme de sanatate din intreaga lume. Persoanele care sufera de diabet sunt fortate sa apeleze la indulcitori, iar stevia exceleaza si la acest capitol, fiind testata clinic pe pacienti cu diabet de tipul 2 cu rezultate excelente. Prin comparatie cu alternative de indulcitori precum sucroza si aspartanul, stevia a demonstrat un efect clar superior in materie de scadere a nivelului de zahar din sange imediat dupa masa. Studii efectuate pe animale insa netestate inca pe pacienti umani sugereaza ca anumiti compusi din stevie, consumati in cantitati substantiale, au capacitatea de astimula productia de insulina.

 

Pin It on Pinterest

Share This