Sursa foto: https://www.e-shop.vivatnatura.sk
Uleiul de borago sau uleiul de porumb este o substanta naturala care asigura niveluri ridicate de acid gras numit gama-linoleic (GLA), un puternic antiinflamator care se gaseste in anumite uleiuri vegetale.
In timp ce acidul gama-linoleic este derivat din extracte ce provin din seminte de plante, cum ar fi Borago officinalis si luminita noptii. Nu se gaseste in cantitati mari in dieta umana. Prin urmare, majoritatea oamenilor apeleaza la suplimente pentru a se bucura de beneficiile sale.
La ce se foloseste uleiul de borago?
Ca un tratament comun pe baza de plante, in practicile traditionale de sute de ani, uleiul de borago are numeroase utilizari – de la tratarea inflamarii pielii pana la scaderea durerii. Cel mai avantajos aspect al utilizarii uleiului de borage fie pe piele, fie pe cale interna sub forma de capsule, are efecte antiinflamatorii puternice.
Uleiul de borago devine din ce in ce mai popular ca supliment natural antiinflamator deoarece are una dintre cele mai mari cantitati de GLA dintre toate uleiurile de seminte. GLA este un tip de acid gras esential omega-6 pe care organismul nu il poate produce singur, deci trebuie obtinut din surse externe. Desi putem transforma, intr-o oarecare masura, alte forme de omega-6 in GLA (cum ar fi tipul gasit in nuci sau seminte, numit acid linoleic conjugat), este preferabil si mai eficient sa consumam GLA.
In timp ce alte plante, inclusiv coacazul negru sau uleiul de luminita noptii, ofera GLA si beneficii similare, continutul de GLA de 23% din uleiul de borago este cea mai eficienta optiune (comparativ cu uleiul de luminita noptii care are 9%). Acest lucru inseamna ca utilizarea regulata a uleiului de borago provoaca o doza mai mare de acid linoleic si necesita, de asemenea, mai putine capsule pe zi, cu o investitie mai mica si un risc mai scazut de efecte secundare.
Cum functioneaza uleiul de borago?
Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si antioxidante, uleiul de borago care contine GLA poate fi folosit pentru tratarea unei game largi de boli, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, incluzand:
- Simptomele sindromului premenstrual – inclusiv dureri de sani sau sensibilitate, anxientate si eruptii cutanate.
- Afectiuni osoase sau osteoporoza – in special atunci cand sunt combinate cu suplimente de crestere a oaselor, cum ar fi uleiurile cu omega-3.
- Simptomele ADHD.
- Tulburari ale pielii, incuzand eczeme sau dermatita.
- Simptomele de menopauza, inclusiv bufeuri si transpiratii nocturne.
- Dezechilibre hormonale, incluzand insuficienta suprarenala.
- Oboseala trecatoare sau oboseala cronica.
- Durerile artritei reumatoide.
- Gestionarea diabetului zaharat.
- Promovarea productiei de lapte matern.
- Tulburari respiratorii, bronsita, raceli, tuse si febra.
- Alcoolism,
- Inflamatii care determina dureri si umflaturi.
- Prevenirea bolilor de inima si a accidentului vascular cerebral.
Acizii grasi esentiali, inclusiv omega-6-urile din plante (precum nuci sau seminte) si uleiurile de peste omega-3, sunt acizi grasi cu lant lung care nu pot fi sintetizati de metabolismul uman. Suplimentarea cu acizi grasi esentiali se poate dovedi eficienta in tratarea tulburarilor inflamatorii deoarece acestea ajuta la corectarea transformarilor defectuoase ale acizilor grasi in metaboliti, cum ar fi prostaglandina E1, care are abilitati de stimulare a circulatiei si antiinflamatoare. Atunci cand organismul nu este capabil sa finalizeze un pas metabolic important care mentine enzimele antiinflamatorii la niveluri adecvate, este mai usor ca inflamatia, care este radacina majoritatii bolilor, sa creasca periculos in timp.
7 beneficii ale uleiului de borago
- Are proprietati antiinflamatorii – ca un tip de acid gras polinesaturat, GLA gasit in uleiul de borago este cunoscut ca avand un efect pozitiv asupra inflamatiei, sanatatii generale si a mecanismelor anti-imbatranire. Omega-3 si omega-6 joaca un rol important in combaterea bolilor deoarece ajuta la controlul eliberarii moleculelor care sunt responsabile pentru raspunsurile inflamatorii ale organismului (unele fiind prostaglandine, leucotriene si citokine numite interleukine). GLA este prezent in cantitati foarte mici in unele plante comestibile, cum ar fi legumele cu frunze verzi si anumite fructe cu coaja lemnoasa, dar dupa ce oamenii sunt alaptati (cea mai importanta sursa de GLA este laptele matern), multi iau doze foarte mici de GLA din copilarie si pana la maturitate. Deoarece uleiul de borago este una dintre cele mai bune surse pentru obtinerea unei mari cantitati de GLA, acesta ajuta la completarea acestei deficiente. In afara de controlul raspunsurilor imune, GLA are efecte pozitive asupra mortii celulare pentru celulele toxice. Odata ce acesta intra in organism, GLA este transformat intr-o substanta numita acid dihomo-y-linoleic. Aceasta actioneaza ca un precursor al prostaglandinelor si al compusilor leucotrienici pe care sistemul imunitar le produce. Se crede ca DGLA duce la scaderea inflamatiei deoarece inhiba sinteza leucotrienelor, care este partial responsabila pentru cresterea reactiilor autoimune si a efectelor trombotice. Din acest motiv, uleiul de borago este utilizat acum pentru rolul sau in scaderea simptomelor diferitelor afectiuni inflamatorii si legate de varsta, inclusiv artrita, eczema atopica si tulburarile respiratorii. Oamenii care iau acizi grasi omega-3 antiinflamatori, impreuna cu tratamentele cu ulei de borago, par sa aiba rezultate si mai bune.
- Are proprietati antioxidante care lupta impotriva cancerului. Uleiul esential de borago si GLA au proprietati anti-mutagene si antioxidante, care lupta impotriva cresterii celulelor canceroase. In studiile de laborator, atat GLA, cat si uleiul de borago au prezentat activitati citotoxice care scurteaza in mod semnificativ durata de viata a celulelor toxice, prelungind durata de viata a gazdei sanatoase. Suplimentarea cu ulei de borago este recomandata pentru protejarea AND-ului si pentru tratarea cancerului in mod natural, datorita capacitatii sale de reducere a daunelor genetice de baza care provoaca inflamatii si dezvoltarea bolii.
- Poate ameliora simptomele artritei inferioare. GLA din uleiul de borago pare sa functioneze ca un remediu natural pentru durerea de artrita reumatoida, in special atunci cand este utilizat in combinatie cu alte tratamente dureroase sau medicamente antiinflamatoare. Exista dovezi ca unele persoane observa o scadere a durerii articulare, a umflaturii si severitatii simptomelor dupa doar 6 saptamani de tratare cu uleiul de borago.
- Trateaza eczemele si afectiunile pielii. Una dintre cele mai studiate utilizari ale uleiului de borago este tratarea afectiunilor cutanate inflamatorii, cum ar fi eczemele. S-a demonstrat ce GLA remediaza deficientele lipidelor cutanate, care sunt cauzate de nivelurile scazute ale activitatii delta-6-destaurazei. Atunci cand pielea nu poate produce suficiente uleiuri de protectie, rezultatul este disreglementarea sistemului imunitar, inflamatia crescuta si raspunsurile imune specifice care au ca rezultat aparitia unor inflamari ale pielii, inculsiv cele tipice eczemelor. Deoarece pielea umana nu poate sintetiza GLA din precursorii acidului linoleic sau a acidului arahidonic pe cont propriu, suplimentarea cu boabele bogate in GLA ajuta sa actioneze ca un remediu natural pentru eczeme, pentru persoanele care au deja un numar mici de acizi grasi esentiali pentru sanatatea pielii. In timp ce rezultatele studiului au fost amestecate si nu toate studiile au aratat ca uleiul de borago poate trata eczemele in cazul tuturor pacientilor, anumiti pacienti raspund pozitiv la tratament si experimenteaza o imbunatatire semnificativa atunci cand folosesc uleiul de borago. Unele studii au constatat ca persoanele care au luat pana la 720 miligrame de GLA/zi timp de 2 luni, au inregistrat imbunatatiri semnificative pentru sanatatea pielii.
- Ajuta la vindecarea infectiilor respiratorii. S-a descoperit ca uleiul de borago ajuta la imbunatatirea functiei plamanilor, inclusiv la persoanele cu infectii respiratorii inflamate si tulburari, cum ar fi sindormul de detresa respiratorie acuta (ARDS). Suplimentele cu ulei de borago, luate sub forma de capsule, pot contribui la accelerarea timpului de vindecare asociat cu tusea, raceala sau gripa, reducerea duratei petrecute in spital sau luarea de medicamente si stoparea inflamatiei care poate agrava simptomele respiratorii.
- Sustine cresterea si dezvoltarea. Exista dovezi ca sugarii si bebelusii prematuri care primesc suplimente cu ulei de borago, au rata de crestere si dezvoltare mai buna. Suplimentarea cu acizi grasi din uleiul de borago si suplimentele benefice omega-3 ajuta la dezvoltarea sistemului nervos central si reduce riscurile asociate cu nasterile premature. Studiile publicate in Toxicologia Alimentara si Chimica au aratat ca GLA in uleiul de borago, administrat sobolanilor timp de 90 zile, a ajutat la cresterea acestora.
- Ar putea ajuta la scaderea acumularii de grasimi si la cresterea in greutate. Daca va luptati cu kilogramele in plus, trebuie sa stiti cateva aspecte: exista dovezi ca GLA sub forma de ulei de borago cauzeaza acumularea de grasimi corporale mai putin, comparativ cu uleiurile vegetale rafinate. In mod specific, GLA are drept rezultat o acumulare mai mare de grasime bruna, dar mai putina grasime alba. Acest lucru este benefic deoarece oamenii de stiinta cred acum ca oamenii slabi tind sa aiba mai multa grasime bruna decat persoanele supraponderale sau obeze si ca grasimea bruna ar putea actiona mai mult ca un muschi, decat in cazul grasimilor albe. Un studiu realizat de Laboratorul de Biochimie a Nutritiei din Ibraki, Japonia, a constatat ca in cursul a 2 saptamani, cand sobolanii au fost hraniti fie cu o dieta cu continut scazut de grasimi, care contine 20% grasimi din ulei de sofranel, 20% GLA sau 20% ulei de borago continand 47% GLA mai puternic, dieta cu ulei de sofranel a provocat cresteri seminificative atat in tesutul adipos al epididimului, cat si in cel al tesutului adipos perirenal, comparativ cu celelalte 2 diete. Aportul energetic si cresterea animalelor au fost prezente in toata cele 3 tipuri de diete, cu toate ca GLA parea sa aiba efecte protectoare asupra acumularii de grasimi albe. Studiul sugereaza ca dieta cu GLA scade acumularea de grasimi corporale printr-o crestere a expresiilor genetice care controleaza cresterea tesutului adipos maro, in comparatie cu cresterea tesutului adipos alb.